Svjetska 'socijalna bomba' / 'Imamo 12,5 milijuna siromašnih, čekaju nas socijalni nemiri, stanovništvo nam tone dok se drugi uzdižu'

Image
Foto: shutterstock

Sedamdeset posto djece živi na rubu siromaštva, potrebne su hitne mjere u preraspodjeli dohotka

26.6.2019.
9:22
shutterstock
VOYO logo


Ako se opadanje životnog standarda Rusa nastavi, ne isključujem moguućnost velikih socijalnih nemira, upozorio je šef Revizorske komore Rusije, i jedan od najuglednijih tamošnjih ekonomista Aleksej Kudrin.

"Nužan je zaokret u našoj ekonomskoj politici jer siromaštvo posljednjih godina raste i trenutno 12 milijuna i 500 tisuća naših građana živi na rubu ili ispod praga siromaštva. Sedamdeset posto siromašnih su djeca", upozorio je Kudrin, koji 'socijalnu bombu' među ostalim, prepoznaje u činjenici da rusko stanovništvo siromaši dok je u Rusiji usporedivim zemljama, navodi, situacija obrnuta te broj siromašnoh opada, piše Večernji list

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predlažu se hitne mjere države u drugačijoj raspodjeli dohotka kojom bi se povećali prihodi socijalno najugroženijih slojeva društva Rusije, kao i povećanje najnižih plaća u najvećoj zemlji svijeta. u Rusiji je ugroženo ono najvrijednije, a to je ljudski kapital.

Da Kudrinove ocjene imaju težinu, svjedoče pripadajuće reakcije političkog vrha Rusije. Predsjednik Vladimir Putin nazvao je Kudrina posljednjim "ekonomistom devedesetih godina prošlog stoljeća".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

Kao primjer, kako je kazao, prevladanih Kudrinovih pogleda Putin je navio Kurdinovo svojedobno zalaganje za manjenje proračunske ovisnosti Rusije od prihoda od nafte, rekavši kako bi takav potez odveo zemlju u povećanje inflacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov ocijenio je Kudrinove najave socijalnih nemira kao "emocionalne i hipertrofirane". Peskov nije negirao da socijalni problemi u Rusiji postoje, ali, kazao je, ne u razmjerima niti s potencijalom koji Kudrin navodi.

"Imamo određeni broj građana čiji su prihodi opali zbog utjecaja na našu ekonomiju izvana, ali i ekonomskih procesa koji se odvijaju unutar zemlje. Na rješavanju tih problema se radi", ustvrdio je Peskov, reagirajući na Kudrinove izjave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruski premijer Dmitrij Medvedev izjavio je kako se protiv siromaštva u Rusiji trebaju boriti svi na svim razinama vlasti konkretnim koracima, a ne, kazao je, općim razmatranjima.

U osvrtu na kritike koje je primio povodom spomenutoga istupa, Kudrin je kazao kako nije zazivao socijalne nemire već upozorio što bi se moglo dogoditi ako se nastavi pad primanja najvećih slojeva stanovništva u Rusiji. Postoji, naznačio je, jaz između realnih i nominalnih prihoda ruskih građana što se ne uočava dovoljno, piše Jutarnji list

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo