Obustava sankcija / Iran je postavio dva uvjeta za mogući sastanak s Donaldom Trumpom

Image
Foto: fronpagemag.com

Iran je postavio dva uvjeta za mogući sastanak s Donaldom Trumpom

31.7.2018.
11:32
fronpagemag.com
VOYO logo

U prvoj reakciji na prijedlog američkog predsjednika Donalda Trumpa da je voljan sastati se s iranskim čelnicima bez ikakvih uvjeta, savjetnik iranskoga predsjednika Hasana Rojanija istaknuo je dva uvjeta - povratak SAD-a  međunarodnom nuklearnom sporazumu te obustavu novih sankcija. 

Trump mora najprije poništiti američko povlačenje iz međunarodnoga sporazuma s Iranom o programu nuklearnog oružja te također obustaviti nove sankcije prije bilo kakvih pregovora, rekao je Hamid Abutalebi, savjetnik iranskoga predsjednika putem Twittera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Povratak nuklearnom sporazumu, okončanje neprijateljskih izjava i poštovanje iranskog naroda (...) tek onda se može utrti put za izlazak iz sadašnjeg problema", glasi poruka na farsiju predsjednikova savjetnika.

Trumpova neočekivana objava o spremnosti za susret slijedila je nakon ozračja zveckanja oružjem između dviju strana putem medija i Twittera te u danima dok se SAD priprema pojačati sankcije protiv Irana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trump je rekao da bi budući susret s iranskim čelnicima bio koristan "ako bismo riješili nešto značajno, nešto što nije samo prazan papir poput drugog dogovora", u referenci na međunarodno podržan sporazum postignut 2015. za vrijeme Baracka Obame.

O sporazumu su pregovarali SAD, Europska unija, Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Rusija i Kina.  Sporazum je podržalo Vijeće sigurnosti ujedinjenih naroda te je on uključen u međunarodno pravo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo