Pružena joj veterinarska pomoć / Iscrpljena i izgladnjela polarna medvjedica prevezena na oporavak u zoološki vrt

Još se ne zna kamo će s medvjedicom nakon liječenja jer izgleda preslabo

22.6.2019.
15:11
VOYO logo

Izgladnjela polarna medvjedica, zamijećena početkom tjedna kako luta u potrazi za hranom najsjevernijim gradom na svijetu, ruskim Norilskom, u petak je prevezena u Zoološki vrt u sibirskome Krasnojarsku gdje joj je pružena veterinarska pomoć.

Iscrpljena i izgladnjela dvogodišnja polarna medvjedica prošle je nedjelje zamijećena u Norilsku. Stručnjaci su objasnili da se zbog klimatskih promjena njezino prirodno stanište smanjuje pa je bila prisiljena odlutati daleko od svog staništa u potrazi za hranom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Medvjedica se razboljela i gotovo uginula nakon što je u Norilsku pojela hranu koju je iskopala iz gomile smeća. Stručnjaci su ustanovili da je treba hitno zbrinuti, stoji u priopćenju naftne tvrtke Rosneft koja radi u toj regiji. Iz tvrtke su kazali da su sudjelovali u transportu medvjedice iz Norilska u Krasnojarsk.

"Medvjedica sada dobiva zdravu hranu, a o njezinu oporavku brinu se veterinari", stoji u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ledena sibirska prostranstva koja su tradicionalno bila prirodno stanište za medvjede smanjila su se zbog relativno visokih temperatura u regiji, pojasnili su stručnjaci.

"Otapanje ledenog pokrova rezultiralo je promjenama u ponašanju životinja kada se radi o njihovoj prehrani", rekao je Dmitrij Gorškov, stručnjak za bioraznolikost u Svjetskoj organizaciji za zaštitu prirode (WWF-Rusija).  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na to da ne mogu loviti tuljane, polarni medvjedi "prisiljeni su hodati stotine kilometara u potrazi za hranom i najčešće ju pronalaze u blizini naselja", kazao je.

Oleg Kraševski, lokalni stručnjak za divlje životinje koji je vidio polarnu medvjedicu u Norilsku, smatra kako je moguće da se jednostavno izgubila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još se ne zna kamo će s medvjedicom nakon liječenja jer je preslaba da bi se vratila u svoje prirodno stanište.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo