skandal u čileu / Ispovijest žrtve svećenika: 'Nakon zlostavljanja poslao bi me drugom svećeniku na ispovijed

Image
Foto: Ilustracija/Thinkstock.com

Više od 100 katoličkih svećenika u Čileu istražuje se zbog navodnih seksualnih zločina i pokušaja njihovog prikrivanja

13.9.2018.
16:44
Ilustracija/Thinkstock.com
VOYO logo

Više od 100 katoličkih svećenika u Čileu istražuje se zbog navodnih seksualnih zločina i pokušaja njihovog prikrivanja. Ovaj veliki seksualni skandal proganja regiju iz koje potječe papa Franjo, a čileanska Crkva je zbog toga u krizi.

Sve je započelo u Santiagu prije 10 godina kada je župnik Fernando Karadima postao je najzloglasniji seksualni predator.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Govorio nam je da nas je pozvao Bog. Pokazao nam je divan svijet. Uvijek nam je govorio da ima poseban, čaroban dar - da vidi u dušu svake mlade osobe koju je pozvao Bog. Bio je gotovo svetac", prisjeća se gastrokirurg dr. James Hamilton, sada u 50-im godinama, za BBC.

Utočište 

Kada je Čile bio pod diktaturom generala Augusta Pinocheta, svećenik Fernando Karadima ponudio je utočište tadašnjem adolescentu Jamesu Hamiltonu početkom 1980-ih godina. Tih teških godina ubojstva i nestanci su bili česti, a crkvena zajednica stvorena ovim karizmatičnim svećenikom u uzvišenoj Santiago župi El Bosque, pružila je dobrodošlicu.  Njegov otac napustio je obitelj ostavivši Jamesa, tada tinejdžera, posebno ranjivim što ga je činilo odličnom metom iskusnom zlostavljaču.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hamilton je vjerovao da ima dva izbora: pridružiti se nasilnim borbama protiv Pinocheta ili slijediti put koji postavlja Katolička crkva, a to je put svetaca i mira. Budući da je htio studirati medicinu, odlučio se za nenasilje.

Iako je katolička crkva bila od ključne važnosti u pružanju podrške žrtvama diktature, neki su svećenici vjerovali da je Pinochet spasitelj Čilea, a jedan od njih bio je i Karadima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

James Hamilton bio je pozvan da se pridruži katoličkoj akciji, ekskluzivnoj skupini mladih koji se sastao u El Bosqueu kako bi slušao Karadima o heroizmu, svetima i potrebi da bude skroman i poslušan. Taj dojmljiv tinejdžer bio je poseban, kao da je izabran. Tada je počelo seksualno zlostavljanje.

Seksualno zlostavljanje trajalo je 20 godina

"To nije bilo nešto što očekuješ, bilo je apsolutno zbunjujuće. Nije moglo biti moguće da ovaj sveti čovjek može sve to raditi zbog svoje seksualne perverzije. Jedina opcija je bila ta da sam ja u krivu", rekao je Hamilton prisjećajući se svoje zbunjenosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sa seksualnim napastovanjem, Karadima je u Jamesa usadio i krivnju zbog toga.

"Jako strašno je to da svaki put nakon što me zlostavljao, poslao bi me drugom svećeniku na ispovijed. Svu je krivnju prebacio na mene. Drugi svećenik, koji je sve znao, uvijek je šutio kad sam mu govorio o tome. Rekao mi je samo da ne brinem i da budem strpljiv", ispričao je Hamilton.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dva desetljeća Kadima je zlostavljao Jamesa, a zlostavljanje nije prestalo ni kada se doktor oženio i dobio djecu. Zbog toga Hamilton ide na psihoterapiju gotovo 14 godina, i do tri puta tjedno. Kaže da sada jako dobro razumije dinamiku takve veze, no kao mladić mislio je da se mora pokoriti svom zlostavljaču.

Primjerice, kad bi otišao na večeru u El Boski sa suprugom, Karadima bi ga zamolio da napusti stol i pođe za njim na kat uz izliku da mu hitno treba medicinska pozornost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mnogo puta sam se pokušao udaljiti od Karadime, ali svaki put kad sam pokušao, napravio je neku vrstu suđenja s 2-3 biskupa i 3-4 svećenika, stavili su me u sobu i rekli da je vrag u meni", pojašnjava doktor James Hamilton.

Prijatelj moćnih ljudi 

Dodaje da je Karadima bio dobro zaštićen u crkvi. Imao je puno sljedbenika, obučavalo je desetke mladih ljudi za svećeništvo, a četiri njegova zaštitnika su postali biskupi tokom godina. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hamilton uspio se maknuti od Kardime 2004. godine. Kao razlog navodi svoju djecu, naročito sina, jer smatra da ih je doveo u opasnost. Karadima je poslao svećenike i biskupe da razgovaraju s njegovom obitelji i poslodavcima.

Tada je James odlučio prijaviti svećenika crkvenim vlastima. Iako je on bio druga osoba koja ga je u dvije godine prijavila za seksualno zlostavljanje, iz Crkve nisu reagirali. Godinama nije pokrenuta službena istraga, sve dok dokaza protiv Karadime nije bilo i previše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brak Jamesa Hamiltona raspao se do 2009. godine te je zatražio poništenje. U zahtjevu je napisao kako je razlog neuspješnog braka to što ga je Karadima seksualno zlostavljao tijekom braka. Crkva je tada počela pritisak na njega, tražeći da odustane od poništenja braka.

"Tražili su da potpišem dokument na kojem je pisalo da ja nisam bio maloljetan kad sam upoznao Karadimu i da je to bila veza između dva odrasla muškarca. Nisam to mogao potpisati jer to nije bila istina", kazao je Hamilton i dodao da je na kraju dobio poništenje braka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Detalji iz zahtjeva za poništenje braka iscurili u javnost pa je zbog toga Katolička crkva morala pokrenuti istragu protiv svećenika Fernanda Karadime. Do tada je Hamilton kontaktirao ostale žrtve te su oni 2010. podnijeli prijave.

"Naša su imena bila u novinama i to je bilo grozno. Mislio sam da će me netko pokušati ubiti. Takve su se stvari u diktaturi događale u Čileu. A Karadima je bio Pinochetov čovjek, bio je prijatelj sa svim njegovim generalima i imao je veliku moć", rekao je James Hamilton.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papina istraga 

Vatikan je Fernanda Karadima, danas 88-godišnjaka, proglasio 2011. krivim za seksualno zlostavljanje maloljetnika. Bio je osuđen na život pokajanja i molitve, a bili su mu zabranjeni kontakti s nekadašnjim župljanima kao i javno djelovanje u crkvi.

Papa Franjo poslao je dva poslanika u Čile da istraže seksualna zlostavljanja u Crkvi. Sve je okončalo izvješćem od 2.300 stranica, a Papa je priznao da je tamo bilo zlostavljanja. Pet biskupa je podnijelo ostavke, a civilni su tužitelji, prvi put u Čileu, zaplijenili crkvene dokumente u sklopu istrage, piše BBC. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo