Nažalost, sve više pogađa / Isti sindrom kao i kod 11-godišnjaka koji je preminuo u Zagrebu: Dječak će ostati bez obje noge

Image
Foto: Screenshot/Twitter, PIXSELL

Podsjetimo, upravo je taj sindrom razlog smrti hrvatske najmlađe žrtve preminule od koronavirusa

26.1.2021.
17:10
Screenshot/Twitter, PIXSELL
VOYO logo

Da roditelji trebaju pratiti svaki simptom koronavirusa kod svoje djece dokazao je, nažalost, nedavni slučaj iz Zagreba kada je preminula najmlađa žrtva od zaraze Covidom - 11-godišnji dječak. Preminuo je od posljedica MIS-C-a, multisistemskog inflamatornog sindroma, koji nastaje kao imunološki odgovor na virusne upale. 

"U Klinici je već liječeno 17 takvih bolesnika pa su postojala veća iskustva u liječenju i Covid bolesnika, a i bolesnika s tim upalnim sindromom pa je bilo logično da se dijete premijesti u Kliniku", kazala je jučer Alemka Markotić

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OBRATITE PAŽNJU /

Markotić i Beroš o smrti dječaka koji je imao koronu: 'Ovi simptomi roditeljima moraju postati sumnjivi...'

Image
OBRATITE PAŽNJU /

Markotić i Beroš o smrti dječaka koji je imao koronu: 'Ovi simptomi roditeljima moraju postati sumnjivi...'

MIS-C nije rijedak ni u drugim dijelovima svijeta

Desetogodišnjem dječaku iz Michigana, koji boluje od istog sindroma, morat će biti amputirane obje noge nakon što mu je dijagnosticirano rijetko stanje koje je posljedica koronavirusa.

Dae'Shun Jamison (10) iz Shelbyja u Michiganu bio je pozitivan na COVID-19 početkom prosinca 2020., ali "nije imao ni jedan simptom", rekla je njegova majka Brittney Autman za MLive.com - sve do 20. prosinca, kada je počeo dobivati glavobolje. Primljen je u bolnicu 21. prosinca s visokom temperaturom, a zatim mu je dijagnosticiran multisistemski upalni sindrom u djece, poznat i kao MIS-C - rijedak, preaktivan imunološki odgovor koji dovodi do upale različitih dijelova tijela, uključujući srce, pluća, bubrege, mozak, kožu, oči ili gastrointestinalne organe. Nije poznato što točno uzrokuje MIS-C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jamison je također stavljen na dijalizu, organi su mu počeli otkazivati. Gubio je cirkulaciju u rukama i nogama, a noge su mu nabrekle od tekućine. Šteta je bila toliko velika da su mu morali amputirati desnu nogu jer u njoj nije bilo pokreta ni osjećaja, rekli su njegovi liječnici. Morat će mu ukloniti i lijevu nogu, otkrila je njegova majka, prenosi DailyMail. Također, zbog stalnih ugrušaka, mora na razrjeđivanje krvi. 
Nadaju se kako je najbolji ishod život s umjetnim nogama, odnosno prostetikama.

Od 8. siječnja u SAD-u je zabilježeno 1659 slučajeva MIS-C, s 26 smrtnih slučajeva od sindroma, navodi Calmatters.org. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo