virus ne štedi nikoga / Erdogan donio termalnu kameru i mjerio zastupnicima temperaturu! 'Nijedan virus nije jači od naših mjera'

Image
Foto: AP Images

Britanska zastupnica boravi u samoizolaciji

11.3.2020.
15:00
AP Images
VOYO logo

Epidemija koronavirusa u Italiji se ne smiruje premda  je cijela zemlja u karanteni. Istodobno, u Kini, iz koje je epidemija krenula iz grada Wuhana, situacija se poboljšava. 

Sve događaje u svijetu vezane uz koronavirus pratite u nastavku: 

15:00 Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pojavio se u turskom parlamentu u srijedu s osobom koja je nosila termalnu kameru i provjeravala imaju li zastupnici povišenu tjelesnu temperaturu, što je najčešći simptom koronavirusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Provjeravano je i imaju li novinari i političari povišenu temperaturu, dok je Erdogan stigao u parlament na dan kada je prvi slučaj koronavirusa potvrđen u Turskoj.

Erdogan je kasnije rekao članovima svoje Stranke pravde i razvoja (AKP) da Turska poduzima odgovarajuće mjere kako bi zaštitila sve građane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nijedan virus nije jači od naših mjera", rekao je.

Dužnosnik u Uredu predsjednika kazao je da će termalna kamera biti korištena i u budućim Erdoganovim javnim nastupima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šezdesetšestogodišnji Erdogan izbjegavao je rukovanja ovoga tjedna pa se tako nije rukovao ni s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom u Bruxellesu ni s novim veleposlanicima u Ankari.

Obje situacije Erdogan je objasnio jednom riječju: "Korona!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Austrija privremeno prekinula željezničku vezu s Italijom

12:30 "Poljska zatvara škole, sveučilišta i druge obrazovne institucije na dva tjedna zbog širenja koronavirusa", rekao je premijer Mateusz Morawiecki na konferenciji za novinare u srijedu, a slične mjere uveo je i glavni grad Ukrajine.

Nastave neće biti od četvrtka do 25. ožujka. Nastava na sveučilištima održavat će se putem interneta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Morawiecki je pozvao roditelje da drže djecu kod kuće te da se ne rukuju u međusobnim kontaktima.

"Naše društvo je u karanteni", rekao je ministar zdravstva Lukasz Szumowski za vrijeme konferencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12:15 Nakon što je potvrđena zaraza koronavirusom kod učiteljice u slovenskoj školi u Kamniku vlasti su odlučile evakuirati učenike i školu zatvoriti na 14 dana. Više pročitajte OVDJE

12:00 Austrijski željeznički operater ÖBB objavio je u srijedu da su privremeno prekinute sve putničke željezničke veze s Italijom radi sprječavanja širenja zaraze koronavirusom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U normalnim uvjetima oko 20 vlakova ÖBB-a na dan povezuje dvije zemlje, a posebno preko prijevoja Brenner koji je važna ruta između Italije, Austrije i Njemačke.

"Međunarodni željeznički promet nastavit će se u konzultacijama s vlastima kako bi se osigurao promet robe u interesu sigurnosti opskrbe Europe", kazao je u priopćenju ÖBB.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Austrija je objavila u srijedu da zatvara nacionalne muzeje do kraja ožujka.

U BiH stupila na snagu zabrana ulaska iz zemalja pogođenih koronavirusom

11:00 Uprava Granične policije Bosne i Hercegovine potvrdila je u srijedu da je počela provedba mjere zabrane ulaska u tu zemlju stranaca koji dolaze iz država najteže pogođenih epidemijom koronavirusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova zabrana, kako se navodi, odnosi se na državljane Italije, Irana, Južne Koreje te djelomice Kine jer se primjenjuje za osobe koje dolaze iz provincije Hubei, odnosno grada Wuhana, u kojem je epidemija i izbila.

Madrid zatvara centre, knjižnice, kazališta...

10:00 "Glavni španjolski grad Madrid zatvorit će sportske rekreativne centre, kulturne centre, knjižnice i kazališta nakon što je već zatvorio vrtiće, škole i sveučilišta zbog širenja koronavirusa", rekao je u srijedu gradonačelnik José Luis Martínez-Almeida. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autonomna pokrajina Madrida, područje glavnog grada s okolicom u kojoj živi 6,6 milijuna stanovnika, najpogođeniji je dio Španjolske.

Ondje su zabilježena 782 slučaja koronavirusa od ukupno 1695 u Španjolskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U čitavoj zemlji su 1524 aktivna slučaja jer je 36 osoba umrlo, a 135 ih je ozdravilo.

U srijedu su svoja vrata zatvorili vrtići, škole i fakulteti, a gradske vlasti su počele dezinficirati vagone podzemne željeznice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Broj zaraženih u Srbiji preko noći se povećao s pet na 12

10:15 Od utorka navečer do srijede ujutro u Srbiji je potvrđeno sedam novih slučajeva koronavirusa (COVID-19), što je ukupno 12 registriranih od petka kada je utvrđen prvi slučaj.

Ministarstvo zdravstva priopćilo je da su od posljednjeg izvješća u utorak u 18 sati do srijede u 8 sati testirani uzorci 13 osoba, od kojih je sedam bilo pozitivno na novi koronavirus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dva pacijenta hospitalizirana su u Kliničkom centru u Novom Sadu, četvero u Nišu i šestero u Infektivnoj klinici u Beogradu.

U Italiji u jednom danu umrlo 168 ljudi 

9:50 Dok se Italija u srijedu probudila suočena s drakonskim mjerama u svrhu suzbijanja epidemije koronavirusa od kojeg je samo u utorak umrlo 168 ljudi, stanje u Kini se poboljšava i vlasti tvrde da su novi slučajevi zaraze uglavnom uvezeni iz inozemstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stanovnici Italije pozvani su da ostanu u kućama i odlaze samo na posao, u trgovinu ili k liječniku. Trg svetog Petra u Vatikanu i istoimena bazilika zatvoreni su za turiste do 3. travnja.

Italija je sve više odsječena od svijeta, Austrija i Slovenija traže od putnika koji dolaze iz te zemlje liječničke potvrde. Zračne veze s Italijom su uvelike prekinute. Zabranu ulaska Talijanima u srijedu je uvela i Australija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Broj umrlih od koronavirusa u toj zemlji skočio je u utorak za 168, sa 463 na 631, što je povećanje od 36 posto, a potvrđeno je i gotovo tisuću novih zaraza pa je sada ukupno 10.149 inficiranih, objavio je Stožer civilne zaštite. 

Slovenija je objavila da zatvara granicu s Italijom i pozvala svoje građane da se vrate kući, rekao je u utorak premijer na odlasku Marjan Šarec. On je tvitao da je odluka donesena nakon što je isti potez povukla Austrija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Sloveniji je 31 osoba zaražena koronavirusom, šest više nego u ponedjeljak. 

Europske države u utorak su postrožile mjere protiv širenja koronavirusa zabranama putovanja, zatvaranjem škola i odgodama javnih priredbi. 

Austrija je zabranila dolaske iz Italije te je upozorila svoje državljane da ne putuju u tu susjednu državu koja je u potpunosti stavljena u karantenu kako bi pokušala usporiti širenje epidemije.

Srbijanska vlada također je zabranila dolaske iz Italije, a putovanja iz i u Italiju zabranila je i Malta. 

Borbi protiv širenja virusa pridružile su se i aviokompanije. British Airways je otkazao sve letove s Italijom.

Danska je objavila kako će zrakoplovima koji lete iz pogođenih područja biti zabranjeno sletjeti, a Austrian Airlines je prekinuo linije prema Veneciji, Milanu i Bologni.

Njemačka Lufthansa već je otkazala tisuće letova, a njemačko ministarstvo vanjskih poslova savjetuje građanima odgodu putovanja u Italiju. 

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da je njegova zemlja na samom početku epidemije, s više od 1800 zaraženih i 33 umrlih.

U Kini stanje bolje

Istodobno, Kina je objavila da je stanje bolje te je više gradova spustilo razinu izvanrednog stanja i olakšalo ograničenja kretanja, a donesena je i odluka da tvrtke  polako mogu ponovno početi sa svojim aktivnostima u Wuhanu, dan nakon što je predsjednik Xi Jinping posjetio taj grad, žarište zaraze.

Tvrtke koje proizvode robu i usluge od primarne važnosti mogu odmah početi s radom, a u tu kategoriju ubrajaju se medicinske tvrtke, javna poduzeća, prehrabene tvrtke i poljoprivredna proizvodnja. Ostale djelatnosti moći će ponovno početi raditi nakon što dobiju dopuštenje.

Kina je u srijedu prijavila povećanje broja novoobljelih nakon četiri uzastopna dana pada, ali je to pripisala dolasku zaraženih osoba iz inozemstva.

Ukupni broj zaraženih u kontinentalnoj Kini sada je 80.778, s 24 nova slučaja u utorak. Međutim, kineske vlasti naglašavaju da je od ta 24 slučaja njih deset uvezeno iz inozemstva.

Ipak, u provinciji Hubei škole će ostati zatvorene do nove odredbe, a nastavit će se i striktna provedba zabrana o napuštanju pokrajine i grada Wuhana.

Južna Koreja objavila je u srijedu prvi put u pet dana povećanje broja novooboljelih.

Ukupno su u utorak zabilježena 242 nova slučaja, objavio je Centar za kontrolu i prevenciju bolesti, čime je ukupan broj zaraženih u toj zemlji 7755.

U utorak je umrlo još šestero ljudi, a ukupno ih je umrlo u Južnoj Koreji 60.

Srednja Amerika zabilježila je u utorak prvi smrtni slučaj - u Panami je umro 64-godišnji muškarac koji je bolovao od dijabetesa. Ministrica zdravstva Rosario Turner potvrdila je da je ukupno 8 osoba zaraženo u zemlji.

Panama je druga zemlja Srednje Amerike koja je prijavila slučajeve zaraze koronavirusom, nakon Kostarike u kojoj je zaraženo 13 ljudi.

Približava se pandemija  - WHO

Epidemija prerasta u pandemiju, upozorila je Svjetska zdravstvena organizacija: uvelike se povećao broj žrtava u više zemalja poput Italije, Irana i Španjolske, prvi smrtni slučajevi bilježe se u Maroku, Libanonu i Panami, prve osobe zaražene su u Kongu, Burkini Faso, Mongoliji, Turskoj, a dva slučaja zabilježena su i u Boliviji.

U Indoneziji je u srijedu prijavljen prvi smrtni slučaj - umrla je 53-godišnja strankinja, ali se ne navodi iz koje je zemlje. Ona je već bila u kritičnom stanju kada je primljena u bolnicu. Indonezija ima 26 potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom.

U SAD-u je u utorak broj zaraženih premašio 900.

Indija u kojoj je potvrđeno 50 slučajeva ukinula je sve vize za državljane Njemačke, Francuske i Španjolske i zatražila je od Indijaca da ne putuju u europske zemlje pogođene koronavirusom.

Vize za sve strance koji su putovali u te tri zemlje nakon 1. veljače i još nisu ušli u Indiju također su ukinute.

Indija je već prije savjetovala građanima da izbjegavaju putovanja u Kinu, Južnu Koreju, Italiju i Iran.

Ukupno je u svijetu koronavirusom zaraženo 119.000 ljudi, od kojih 36.000 izvan Kine, u više od 100 zemalja i teritorija.

Do srijede u 14 sati po GMT-u umrlo je 4296 ljudi. Oko 55 posto slučajeva dosad se vode kao izliječeni.

Image
Foto: Twitter Nadine Dorries

Oboljela i britanska zastupnica 

Kod britanske zastupnice u parlamentu koja je zadužena za pitanja zdravstva Nadine Dorries također je potvrđen koronavirus pa raste zabrinutost da bi se zaraza mogla proširiti među članovima vlade i parlamenta. Tko ju je zarazio, za sada nije poznato. Ispitat će stotine kontakata s kojima je zastupnica bila u doticaju prošlog tjedna, i u parlamentu i u Ministarstvu zdravstva.

Dorries je također bila prošlog tjedna na prijmu u Downing Streetu u povodu Međunarodnog dana žena gdje je bio i premijer Boris Johnson i njegova zaručnica Carrie Symonds, piše Guardian.

Britanska zastupnica boravi u samoizolaciji i čini se da nije baš zabrinuta je li možda zarazila svoje kolege koliko je zabrinuta za svoju 84-godišnju majku, što je objavila i na Twitteru.  

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo