prikazuju Al-Kaidu u negativnom svjetlu / Iza kulisa rata: Pentagon platio pola milijarde dolara PR tvrtki za proizvodnju lažnih vijesti o teroristima

Podaci Zavoda za istraživačko novinarstvo pokazali su kako je Pentagon plaćao britanskoj PR tvrtki više od pola milijarde dolara za pokretanje 'top secret' propagandnog programa u Iraku

3.10.2016.
21:10
VOYO logo

RT javlja kako je Pentagon jednoj britanskoj PR tvrtki platio pola bilijuna američkih dolara da napravi lažne terorističke snimke u Iraku, kao dio tajne propagande koju su otkrili stručnjaci iz Zavoda za istraživačko novinarstvo.

PR tvrtka Bell Pottinger, poznata po nizu kontroverznih klijenata, uključujući saudijsku vladu i čileanskog diktatora Augusta Pinocheta navodno je radila s američkom vojskom kako bi stvorila stvarila lažne terorističke video spotove u Iraku, u sklopu tajne operacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok je iračka pobuna bjesnila i američka invazija na Irak bila na vrhuncu, lažna propaganda Al-Kaide i propagandni video materijali su bili proizvedeni unutar dobro-osigurane zgrade u američkoj vojnoj bazi ukrašenoj znakovima "ne ulazi" i "povjerljivo".

U tim bi videima prikazivali Al-Kaidu u negativnom svjetlu i pratili osumnjičene simpatizere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Bijela kuća i general David Petraeus, bivši general koji je dijelio povjerljive informacije sa svojom ljubavnicom, potpisao se na sadržaj proizveden od strane agencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Operacija 'Bell Pottinger' započela je ubrzo nakon američke invazije na Irak i bila je zadužena za promoviranje 'demokratskih izbora' za administraciju prije prelaska na unosnije psihološke i informacijske operacije.

Bivši zaposlenik Martin Wells je rekao FBI-u što je radio u Iraku nakon što je bio angažiran kao montažer tvrtke Bell Pottinger. U roku od 48 sati, on bi sletio u Bagdad da bi uređivao sadržaj za tajne 'psihološke operacije' u vojnom kampu 'Camp Victory'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Firma Bell Pottinger je stvorila televizijske reklame koje prikazuju Al-Kaidu u negativnom svjetlu, kao i stvaranje sadržaja tako da izgleda kao da je došao s 'Arapske TV'. Filmska ekipa je poslana da snimi ratni napad u formi niske kvalitete videa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrtka bi ga zatim uredila kako bi izgledao poput snimke za vijesti. Oni bi također izrađivali skripte za arapske sapunice u kojima su likovi odbijali terorizam sa sretnim posljedicama.

Tvrtka je također radila lažne propagandne video materijale koji su povezani sa Al-Kaidom, koji su potom ostavljeni u vojne svrhe u kućama u koje je upadala američka vojska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radnici su dobili posebne upute za izradu videa. "Moramo napraviti ovaj video stil i moramo koristiti Al-Kaidine snimke", Wells je rekao.

"Moramo napraviti video dugačak 10 minuta, i to treba biti u ovom formatu, i moramo ga kodirati na ovaj način". Spotovi su stvoreni da se mogu gledati i na Real Playeru koji treba internet vezu za pokretanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

CD-ovi su imali ugrađeni kod koji ih je povezivao sa uslugom Google Analytics što je omogućilo vojsci da prati IP adrese na kojima se video pušta.

Prema Wellsu, video se djelio u Iranu, Siriji i SAD-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako se jedan, 48 sati ili tjedan dana kasnije pojavio u drugom dijelu svijeta, onda je to još zanimljivije", objasnio je Wells.

"I oni traže više, jer to vam daje trag".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pentagon je potvrdio da je ta PR tvrtka radila za njih pod vladnim organizacijom 'Information Operations Task Force (IOTF)' te je stvarala sadržaje za koje kažu da su 'istiniti'. Tvrtka je također radila za 'Joint Psychological Operations Task Force (JPOTF)'.

Pentagon je rekao da ne može komentirati JPOTF operacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki zakon zabranjuje vladu da koristi propagandu nad vlastitim građanima, stoga su koristili inozemnu tvrtku za izradu video sadržaja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo