Korupcija, nasilje, bijeda / Izbore u Gvatemali osigurava 40.000 policajaca: Tko će biti novi predsjednik?

Image
Foto: AP Images

Svake godine od siromaštva i nasilja bježi nekoliko desetaka tisuća Gvatemalaca

17.6.2019.
6:51
AP Images
VOYO logo

Birališta su otvorena u nedjelju u Gvatemali za parlamentarne i prvi krug predsjedničkih izbora nakon kampanje obilježenje prijetnjama smrću i isključenjem vodeće rotukorupcijske sutkinje koja je nakon prijetnji izbjegla iz zemlje.

Osam milijuna birača pozvano je izabrati 160 zastupnika, 340 gradonačelnika i 20 predstavnika parlamenta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, sva pozornost usmjerena je na izbor šefa države s mandatom od pet godina u zemlji obilježenoj korupcijom, nasiljem i bijedom. 

Izbore osigurava 40.000 policajaca, ali su morali biti prekinuti u općini na istoku zemlje gdje su vrlo aktivni trgovci drogom zbog prijetnji smrću lokalnim izbornim vlastima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nijedan od 19 kandidata za nasljednika predsjednika Jimmyja Moralesa neće osvojiti potrebnih 50 posto glasova u prvom krugu te će se dva kandidata s najviše osvojenih glasova sučeliti u drugome krugu 11. kolovoza.

Iako je bila među favoritima, Thelma Aldana, bivša sutkinja za antikorupciju i bivša državna odvjetnica, isključena je iz utrke još u travnju odlukom pravosudnih vlasti pošto su je politički protivnici optužili za pronevjeru novca dok je bila na čelu državnog tužiteljstva od 2014. do 2018.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Savez za reformu, koji okuplja četrnaestak udruga građanskog društva, tvrdi da je Aldana isključena "zbog svojih istraga o korupciji koje su vodile do predsjednika Moralesa i njegove obitelji te članova stranke".

Pod prijetnjama smrću, bivša sutkinja najprije je izbjegla u Salvador, a zatim u Sjedinjene Države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema anketama, među glavnih pet kandidata najviše izgleda za pobjedu ima bivša prva dama Gvatemale, Sandra Torres iz Stranke nacionalnog jedinstva i nade. Postala je poznata u razdoblju od 2008. do 2012. tijekom mandata njezinog tadašnjeg supruga Alvara Koloma kada je bila koordinator Savjeta za socijalna pitanja. Torres (64) je u kampanji obećala poslati vojsku na ulice kako bi se suprotstavila nasilju, te boriti se protiv siromaštva jačanjem socijalnih programa.

Po anketama Torres dobija oko 20 posto glasova, ispred veterana desnice Alejandra Giammatteija s oko 14 posto. Međutim, u drugome krugu, prema anketama, pobijedit će je Giammattei (desnica).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Giammattei je kritizirao izbornu kampanju zbog brojnih "nepravilnosti" i isključenja kandidata.

U zemlji u kojoj je korupcija endemska, 59 posto do 17,7 milijuna Gvatemalaca živi u bijedi unatoč gospodarskom rastu 31 posto u 2018.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svake godine od siromaštva i nasilja bježi nekoliko desetaka tisuća Gvatemalaca.

Novčane doznake nekih 1,5 milijuna Gvatemalaca koji su emigrirali i rade u Sjedinjenim Državama glavni su gospodarski pokreta zemlje. Prošle godine doznake su dosegnule rekordan iznos od 9,3 milijarda dolara. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo