govorio u bruxellesu / Izetbegović strahuje: 'Sumnjam da će se uskoro popraviti položaj Hrvata u BiH'

Image

Hrvatski predstavnici u BiH inzistiraju na promjenama Izbornog zakona BiH kako bi se onemogućilo da četiri puta brojniji Bošnjaci, uz svoga, izaberu i hrvatskog člana BiH Predsjedništva

8.11.2016.
15:36
VOYO logo

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, koji je bošnjački predstavnik u tome tijelu, izrazio je u utorak u Bruxellesu sumnju da će se uskoro promijeniti bosanskohercegovačko zakonodavstvo kako bi se popravio položaj Hrvata u toj zemlji, te provela presuda Suda za ljudska prava u Strasbourgu u slučaju Sejdić-Finci kojim je predviđeno da se i predstavnici manjina mogu natjecati na izborima za najviše funkcije u državi.

Govoreći pred odborom za vanjske poslove Europskog parlamenta Izetbegović je ustvrdio da je pred BiH rješavanje presude Sejdić-Finci te da bi taj dogovor mogao u obzir uzeti i neke legitimne primjedbe bosanskohercegovačkih Hrvata. No pri tome je napomenuo članovima vanjskopolitičkog odbora kako želi 'biti iskren' s njima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Strahujem da će usprkos hitnosti biti veoma teško složiti se o ovim pitanjima – jer neophodno je pridobiti dvotrećinsku većinu u oba doma državnog parlamenta, u kojima su zastupljeni predstavnici 14 različitih političkih stranaka", kazao je Izetbegović.

Hrvatski predstavnici u BiH inzistiraju na promjenama Izbornog zakona BiH kako bi se onemogućilo da četiri puta brojniji Bošnjaci, uz svoga, izaberu i hrvatskog člana BiH Predsjedništva, te vlast u Federaciji BiH. U dva navrata bošnjačke stranke su Hrvatima nametnule putem bošnjačkih birača Željka Komšića za člana Predsjedništva, te u dva navrata izabrali predsjednika Federacije BiH Živka Budimira i Karla Filipovića te uspostavili dvije vlade ovoga entiteta potpuno zanemarujući legitimne hrvatske političke predstavnike za koje je glasovao najveći broj pripadnika toga naroda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izetbegović je pred zastupnicima Europskog parlamenta rekao i kako je Bosna i Hercegovina u ovom trenutku najbrže rastuća ekonomija u regiji, te da je u proteklih 18 mjeseci na tom putu više napredovala nego u cijelom prethodnom desetljeću.

"Budućnost BiH leži čvrsto u EU. Uvjereni smo da je puna integracija u EU najbolji način za postizanje stabilnosti, sigurnosti i napretka u našoj zemlji. Za nas alternativa ne postoji", rekao je Izetbegović u obraćanju u Europskom parlamentu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izetbegović se tijekom dana u Bruxellesu susreo s predsjednikom Europskog parlamenta Martinom Schulzom, a trebao bi razgovarati i s visokom predstavnicom Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Federicom Mogherini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo