uklonjena velika prepreka / Izglasali mu povjerenje: Parlament dao Ciprasu 151 glas čime je osigurao natpolovičnu većinu

Image
Foto: AP

Cipras je u utorak tražio od zastupnika grčkog parlamenta da ga podrže a time i njegovu oslabljenu vladu nakon ostavke koalicijskog partnera

16.1.2019.
23:00
AP
VOYO logo

Grčkom premijeru Aleksisu Ciprasu u parlamentu je u srijedu navečer izglasano povjerenje, čime je uklonjena velika prepreka za grčko odobrenje dogovora o imenu Makedonije i izbjegava se mogućnost prijevremenih izbora.

Cipras je u utorak tražio od zastupnika grčkog parlamenta da ga podrže a time i njegovu oslabljenu vladu nakon ostavke koalicijskog partnera, ministra obrane Panosa Kamenosa koji je napustio vladu 13. siječnja i izlaska iz koalicije njegove stranke Neovisni Grci, zbog dogovora o novom imenu Makedonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cipras je glasanje navao "glasom povjerenja u stabilnost". "Naša jedina briga je nastaviti rješavati potrebe i braniti interese grčkog naroda", rekao je novinarima. Parlament je dao Ciprasu 151 glas čime je osigurao natpolovičnu većinu. Njegova stranka Syriza ima 145 mjesta u parlamentu od njih 300, a dodatnu podršku i šest glasova su mu pružili stranka Anel i nezavisni kandidati.

Grčki protivnici dogovora drže da novo ime Republika Sjeverna Makedonija predstavlja pokušaj prisvajanja grčkog identiteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dogovor o imenu je potpisan nakon nekoliko mjeseci pregovaranja. Spor oko makedonskog imena je gotovo 30 godina kvario veze Atene i Skoplja. Grčka je zbog imena blokirala makedonski put prema članstvu u Europskoj uniji i NATO-u, smatrajući da se imenom "Makedonija" svojata teritorij grčke sjeverne pokrajine istog imena. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo