Okvir istrage / Donesena rezolucija o istrazi protiv Trumpa. On poručuje: 'Ovo je najveći lov na vještice'

Image
Foto: AP Images

Zastupnički dom s demokratskom većinom donio je rezoluciju koja daje formalni okvir za istragu protiv Trumpa

31.10.2019.
21:44
AP Images
VOYO logo

Američki Zastupnički dom u kojem većinu imaju demokrati izglasovao je u četvrtak Rezoluciju o pravilima istrage o opozivu predsjednika Donalda Trumpa. Istragu vode demokrati zbog navodna pokušaja am. predsjednika da izvrši pritisak na Ukrajinu zahtjevom da se istraži moguća korupcija Trumpova  političkog protivnika. 

"Najveći lov na vještice u američkoj povijesti", komentirao je republikanski predsjednik na Twitteru neposredno nakon glasovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U pitanju je naša demokracija", izjavila je predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi.

Više od 20 godina nakon posljednjeg glasovanja kojim je pokrenuta takva procedura protiv Billa Clintona Zastupnički dom s demokratskom većinom usvojio je Rezoluciju koja daje formalni okvir za istragu, i to s 232 glasa ''za'' i 196 ''protiv''. Svi demokrati osim dvojice glasovali su za nju, nije ju podržao niti jedan republikanac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas Zastupnički dom napreduje u uspostavi procedura za javna saslušanja kako bi Amerikanci mogli izgraditi vlastito stajalište o činjenicama", dodala je Pelosi.

"To je nepošteno, protuustavno i temeljno protuamerički", reagirala je Bijela kuća. Republikanski zastupnici su upozorili da se radi o "maškaradi" kojom se pokušava poništiti rezultate izbora iz 2016.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nancy Pelosi je 24. rujna odlučila uključiti svoju stranku u opasan put opoziva predsjednika nakon otkrića telefonskog poziva između Donalda Trumpa i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog sredinom ljeta.

Tijekom tog razgovora, republikanski predsjednik tražio je od sugovornika da prouči Trumpova demokratskog protivnika Joea Bidena i poslovanje njegovog sina Huntera u Ukrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Demokrati ga optužuju da je zlorabio svoju moć u osobne svrhe jer bi mu Joe Biden mogao biti ozbiljan protivnik na predsjedničkim izborima 2020.

Predsjednik Trump pak tvrdi da se protiv njega vodi "državni udar" i da je taj telefonski razgovor bio "besprijekoran".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo