Diplomatske muke / Je li dostojan Njezina Visočanstva? Kraljica u problemima nakon Trumpove najave dolaska

Image
Foto: Bethany Clarke/Press Association/PIXSELL

Mnogi su Britanci svoju nesuglasnost s posjetom Donalda Trumpa kraljici Elizabeti izrazili peticijom i prosvjedima, a sada je to učinio i bivši ministar vanjskih poslova

31.1.2017.
8:38
Bethany Clarke/Press Association/PIXSELL
VOYO logo
Image
Ne susretu s kraljicom /

Ne žele ga u Velikoj Britaniji: peticija protiv Trumpovog posjeta prikupila više od milijun potpisa u 24 sata

Image
Ne susretu s kraljicom /

Ne žele ga u Velikoj Britaniji: peticija protiv Trumpovog posjeta prikupila više od milijun potpisa u 24 sata

Britanska premijerka Theresa May kraljici je otežala život, a da toga nije bila niti svjesna. Naime, ona je na susretu s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom prošlog petka istog pozvala na službeni posjet Velikoj Britaniji.

Prema protokolu, Trumpov službeni posjet značio bi i da će on biti uzvanik kraljice Elizabete te da će s njom večerati u Buckinghamskoj palači.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada bivši ministar vanjskih poslova kaže da je ovaj poziv kraljicu Elizabetu doveo u vrlo neugodan položaj. Lord Ricketts je izjavio da je poziv bio preuranjen, i da se nikada nije dogodilo da američki predsjednik bude pozvan u služben posjet tijekom svoje prve godine u Bijeloj kući. Upitao se također je li Trump "dostojan ove iznimne časti", te izjavio da bi bilo bolje da se s pozivom čekalo da se vidi "kakav će predsjednik Trump biti". Kraljicu je ovo dovelo u izrazito neugodnu poziciju, smatra on.

Britanija prosvjedovala protiv Trumpa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegovo mišljenje dijeli, čini se, i dobar dio Britanaca. Neki od njih su svoje neslaganje Trumpovim dolaskom, tj. susretu s Kraljicom izrazili putem peticije, koja je u svega 24 sata prikupila oko milijun potpisa, dok su drugi izašli na ulice prosvjedovati protiv njegovog dolaska kao i Therese May.

Ministar vanjskih poslova priskočio u obranu May i Trumpa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući da sve peticije koje prikupe više od 100 000 potpisa moraju na raspravu u Parlamentu, Boris Johnson je jučer pred zastupnicima branio Trumpa kao "prijatelja i partnera Velike Britanije". Rekao je i da nije u redu da se Trumpa demonizira zbog toga što je uveo kontroverzni zakon o zabrani ulaska u SAD za stanovnike sedam zemalja s većinskim muslimanskim stanovništvom. Johnson je nekoliko puta odbio odgovoriti na pitanje je li Trump najavio svoju kontroverznu uredbu premijerki May prilikom njezina boravka u Washingtonu, i je li ona prosvjedovala protiv nje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo