SNIMAJU VOJNU INFRASTRUKTURU / Jesu li 'trolovi s dronovima' nova kineska taktika za Tajvan? 'Kina ne želi da se opuste'

Image
Foto: Screenshot

Preleti dronova događaju se usred sve većih napetosti između Kine i Tajvana

18.9.2022.
9:22
Screenshot
VOYO logo

U posljednje vrijeme Tajvan ima problema dronovima koje snimaju njihovu vojsku, a koji dolaze iz kontinentalne Kine.

Videozapisi objavljeni na kineskoj društvenoj mreži Weibo pokazuju civilne bespilotne letjelice koje snimaju vojna postrojenja i vojsku na otoku Kinmen, piše CNN.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan video prikazuje trenutak u kojem četiri vojnika iz Tajvana shvaćaju da ih promatra bespilotna letjelica koja lebdi na nebu iznad njihovog stražarskog mjesta. Uhvaćeni nespremni, uzimaju kamenje u ruke i gađaju dron.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Analitičari kažu da je snimka koja se širi internetom u najboljem slučaju neugodna za Tajvan, a u najgorem slučaju opasna.

Preleti dronova događaju se usred sve većih napetosti između Kine i Tajvana. Tajvanska predsjednica Tsai Ing-wen tvrdi da su upadi dronova na njihov teritorij nova fronta kineskog ratovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
izvor vojnih napetossti /

Američki ratni brodovi prolaze kroz Tajvanski tjesnac. Peking bijesan

Image
izvor vojnih napetossti /

Američki ratni brodovi prolaze kroz Tajvanski tjesnac. Peking bijesan

Tajvanska je vojska početkom rujna prvi put oborila kineski dron koji je ušao u zračni prostor koji Taipei smatra svojim. Tajvanski vojnici ispalili su signalne rakete kao znak upozorenja, no kako dron ni nakon toga nije napustio zračni prostor, otvorili su paljbu i dron je srušen u more.

Postizanje vojnih i političkih ciljeva

No, s obzirom na za sada objavljene snimke još uvijek nije jasno tko točno stoji iza upada dronova na tajvanski teritorij.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o dronovima iznad otoka Kinmen, glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova nedavno je kazao: 'Kineske bespilotne letjelice lete iznad teritorija Kine, zašto se tome čuditi?"

Peking, po svemu sudeći, nema puno interesa kazniti osobe koji dronovima snimaju tajvansku vojnu infrastrukturu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zapadni vojni stručnjaci već dulje vrijeme vjeruju da Kina redovito koristi deklarativno civilna vozila za postizanje vojnih i političkih ciljeva, kao što je slučaj s kineskom "pomorskom milicijom", stotinama navodno ribarskih brodova koji su de facto pod zapovjedništvom kineske ratne mornarice i koriste se za zauzimanje otočića i grebena čije je vlasništvo osporeno.

Prema izvorima iz Pentagona, ti su "ribarski" brodovi u izravnom zapovjednom lancu Narodnooslobodilačke vojske Kine, imaju ojačane oplate u svojim spremištima i nose automatsko oružje koje se može iskoristiti prema potrebi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirajući situaciju s dronovima, Isabel Hilton, novinarka i dugogodišnja promatračica Kine, kazala je da je nemoguće znati tko upravlja dronovima, no Hilton sugerira da bi iza svega mogle stajati "kineske vladine agencije koje se skrivaju iza krinke narodnog pokreta".

"Bilo da koristite ribarske brodove ili civilne bespilotne letjelice, to ne ostavlja dojam da se radi o političkom potezu ili vojnom uznemiravanju, kao što bi bilo u slučaju upada ratnog zrakoplova. Radi se o provokaciji koja se može poreći. Sve je ovo vrlo demoralizirajuće za Tajvance i održava se na razini koja je osmišljena da se Tajvan ne opusti, da Tajvan ne zaboravi prijetnju", kazala je Hilton.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je osmišljeno da Kina podsjeti Tajvan da se od pritiska ne može pobjeći i da će Kina na kraju preuzeti vlast. To je svrha", smatra Hilton.

Peking može zaustaviti upade, ali...

Paul Huang, znanstveni suradnik u Tajvanskoj zakladi za javno mnijenje, neprofitnom, nevladinom think tanku, smatra da dronovima upravljaju civili koji "možda iz znatiželje, možda iz nacionalizma" žele isprovocirati Tajvan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Letjeti tako blizu tajvanskoj vojsci i privlačiti njihovu pozornost… To nije način na koji bi bilo koja vojska koristila dronove. Iskreno, ne vidim niti jedan razlog da Kina pokušava raditi nešto takvo", kazao je Huang.

Ipak, ono u čemu se i Huang i Hilton slažu jest da bi Peking mogao zaustaviti upade bespilotnih letjelica da želi, ali to ne radi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Peking vidi upade dronova kao pokušaj vlastitog stanovništva da isprovocira i na neki način ismijava nesposobnost Tajvana. Oni to tretiraju kao propagandnu pobjedu", kazao je Huang.

Hilton smatra da Kina igra dvostruku igru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Peking, kao što znamo, kontrolira vlastiti domaći internet, kontrolira domaći zračni prostor. Ako se ovo događa, to je zato što vlada to želi", tvrdi Hilton.

"Kina još uvijek ne vidi problem u svemu, a mislim da bi trebala, jer bi moglo doći do eskalacija koju nisu željeli. Ako želite kontrolu, onda je bolje da prvo kontroliraju civile koji upravljaju dronovima", kazao je Huang.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon niza upada dronova na tajvanski teritorij, tamošnje Ministarstvo obrane najavilo je da će početkom iduće godine u vojnim bazama ostaviti novi sustav protiv dronova, piše CNN.

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo