Besramno ponašanje / Kako djeluju korporacije? Iskorištavanje moći u vrijeme globalne krize je neprihvatljivo

Image
Foto: Shutterstock

Mnogi su primjeri financijske pomoći države velikim korporacijama koje nikako nisu u interesu društva u cjelini

25.3.2020.
16:48
Shutterstock
VOYO logo

Društva obavijena ratom, depresijom ili pandemijom mogu postati iznimno osjetljiva na iskorištavanje moći i privilegiranog položaja.

Tjednima prije nego što je koronavirus smlavio američko tržište dionica, pripadnik republikanske stranke senator Richard Burr je navodno iskoristio informacije o veličini nadolazeće pandemije, koje je dobio prilikom obnašanja dužnosti predstojnika odbora obavještajne službe Senata, i prodao 33 dionice u vlasništvu njega i njegove supruge, piše The Guardian.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Procjenjuje se da je vrijednost dionica između 628,033 tisuće i 1,72 milijuna.

Dok je širio Trumpovu poruku bezbržnosti, Burr je u tajnosti obavijestio nekoliko svojih političkih financijera da će bolest biti usporediva sa ubojitom pandemijom španjolske gripe 1918. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zatim se srušilo tržište, zajedno sa ušteđevinama i mirovinama milijuna Amerikanaca.

Kada je društvo suočeno sa zajedničkom prijetnjom, iskorištavanje pozicije moći je na moralnoj razini gnjusno. Koliko god je takvo ponašanje podnošljivo pod normalnim vremenima, sada nije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače nitko ne mari kada korporacije dobivaju specijalne usluge od vlasti ili stranaka u zamjenu za velikodušan novčani doprinos njihovim kampanjama. Prisjetite se samo Trumpovog rezanja poreza koji je velikim korporacijama i bogatima donio velike svote novaca.

Koronavirus je trebao promijeniti način poslovanja, ali ispomoć u iznosu od 58 milijardi dolara za aviokompanije i milijarde za druge industrije su čisti primjer djelovanja za vlastiti interes jer su primjerice aviokompanije dovoljno velike da novac dobiju od banaka s veoma niskim kamatama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto onda takve kompanije zaslužuju pomoć od države?

Oscar Munoz, direktor aviokompanije United, je u petak upozorio Kongres da će početi otpuštati djelatnike ukoliko ne dobiju dovoljno financijske pomoći do kraja ožujka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kvaka je u tome, da iako pomoć dobiju, koje su šanse da će United nastaviti plaćati sve svoje zaposlenike kada nema letova dok traje pandemija? Odgovor je da bi novac otišao dioničarima i direktorima, a ne radnicima.

Dok je itekako velikodušna prema kompanijama i drugim industrijama, republikanski zakon je apsurdno škrt prema običnim građanima. Primjerice, skoro 64 kućanstva sa prihodima ispod 50,000 dolara dobilo bi samo 600 dolara pomoći, što neće pomoći osobama koje su izgubile posao sa troškovima svakodnevnog života za vrijeme krize.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isti problem se javlja i kod mnogih drugih mega korporacija u Americi.

Walmart, McDonald's, Burger King, Pizza Hut, Dunkin' Donuts, Wendy's, Taco Bell i Subway svojim zaposlenicima nisu osigurali plaćeno bolovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Amazon, jedna od najbogatijih kompanija u svijetu, prošle godine gotovo i da nije platila porez, a u jeku krize zaposlenici tijekom bolovanja ne dobivaju nikakvu naknadu, dok oni pozitivni na koronavirus dobivaju samo dva tjedna plaćenog bolovanja. Pritom ostali zaposlenici rade prekovremeno.

U vrijeme kada su svi u strahu i pod pritiskom, zloupotreba moći je apsolutno moralno neprihvatljiva i pod svaku cijenu mora biti zaustavljeno, piše The Guardian.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo