RTL Direkt iz Kijeva / Kakva je situacija na ulicama Kijeva? Sve je mirno, gotovo idilično, a čeka se rat…

Oči svijeta uptre su u Ukrajinu. Reže li se napetoat nožem ili ljudi žive svoje normalen živote? RTL Direkt provjerio je na ulicama Kijeva

31.1.2022.
22:38
VOYO logo

Po mišljenju predsjednika Zoran Milanovića svi problemi s Ukrajinom su počeli narančastom revolucijom na Majdanu, odnosno glavnom trgu u Kijevu koji se službeno zove Trg neovisnosti

Sve je počelo ovdje 2014. godine na Majdanu. U nasilnim i krvavim prosvjedima svrgnut je proruski predsjednik. Putin prisilno prisvaja Krim, a oblasti Donjeck i Lugansk samoproglašavaju neovisnost. U sukobima na istoku zemlje, koji još uvijek traju, život je izgubilo više od 13 tisuća ljudi, a na samom Majdanu život je izgubilo njih gotovo stotinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velike su razlike. Tada je sve izgledalo kao da se čeka rat, a tara nije bilo. Sada je sve mirno, gotovo idilično, a čeka se taj rat. Zapravo cijelo vrijem traje psihološki rat, Ukrajinci kažu kako se osjeća napetost ali ona se ne događa ovdje na ulicama Kijeva. Inače, Kijev je pripremio 5 tisuća skloništa u slučaju invazije, što je ironično zato što su ta skloništa bila zaštita Rusije i Sovjetskog saveza od mogućeg napada Zapada.

Zadnja poruka ovdje iz Ukrajine u Rusiju je, ako mislite da neće biti rata, onda povucite soju vojsku a granice, jer tamo je više od 100 tisuća vojnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Zbog stavova o ukrajini /

Ukrajina se priprema na invaziju, dok britanski ministar obrane stiže u Hrvatsku: Sastati se neće samo s Milanovićem

Image
Zbog stavova o ukrajini /

Ukrajina se priprema na invaziju, dok britanski ministar obrane stiže u Hrvatsku: Sastati se neće samo s Milanovićem

Ukrajinci kažu da ih muče i svakodnevni problemi. Primjerice, studenti hoće li završiti fakultet, hoće li nakon toga naći posao koji će biti dovoljno plaćen da žive u ovom gradu ili nekom drugom. Isto tako ima i onih koji se doista boje da će biti rata pa sami odlaze na vikend obuke, kao pucati iz oružja, kupuju oružje. Ima i onih koji, kada kažu da idu u Kijev, obitelji im kažu da ne idu jer nije sigurno, no oni se osjećaju sasvim sigurno. Mnogi kažu i da je potpuno drugačija situacija kada gledaju vijesti i Ukrajine nego kada ih ovdje žive.

Svakako drugačija je situacija na istoku ove zemlje, sutra će u Kijev nakon što se čuo telefonski s Vladimirom Putim doći Boris Johnson i sastati se i s ukrajinskim predsjednikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo