rastuća industrija / Kanada će na legalizaciji marihuane zaraditi milijune: Kada će Hrvatska napraviti isto?

Industrija marihuane inače raste po golemim stopama i obrće milijarde dolara a dionice pojedinih tvrtki ove su godine skočile i za 400 post

18.10.2018.
7:20
VOYO logo

Euforija i sreća, a još se nisu ni napušili. Jako su bili ponosni prvi legalni kupci u kanadskoj povijesti koji su u redu čekali na otvorenje trgovine u Newfoundlandu.  "Osjećaj je odličan. Ne biste li i vi bili sretni da ste prvi u redu? Jako sam uzbuđen. Ne sjećam se da sam ikad u životu bio ovako uzbuđen oko nečega", kazao je Ian Power, prvi legalni kupac marihuane u Kanadi.

Od danas se marihuana može naručiti i online u količinama do 30 grama, a na kućnu adresu stići će poštom. Ne samo to - dozvoljen je i kućni uzgoj. I ne samo to, izbrisat će se i dosjei onima koji su prije legalizacije uhvaćeni s manje od 30 grama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marihuanu za medicinske svrhe koriste 17 godina

Njihova zemlja ima jednu od najvećih stopa korištenja marihuane na svijetu, iako je bila ilegalna i sad je država odlučila preuzeti brigu oko tog problema.

"Sve do danas tržište kanabisa bilo je kontrolirano od strane organiziranog kriminala i u proizvodnji i distribuciji, što je omogućilo da milijarde dolara odlaze u ruke kriminalcima koji  su našu djecu dovodili u opasnost", kazao je Bill Blair, ministar granične sigurnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kanađani marihuanu za medicinske svrhe koriste već 17 godina, a od danas su druga država nakon Urugvaja koja je potpuno dozvolila i rekreacijsku upotrebu. U SAD-u je isto dozvolilo sad već 9 saveznih država i procjenjuje se da će za pet godina legalni promet prestići ukupni proračun naše zemlje kojoj godine odlaze u dim, a ništa se ne pokreće.

U Hrvatskoj rijetki za legalizaciju

U Hrvatskoj se i obična konoplja bez THC-a tretira po zakonu o drogama. Jedan od rijetkih političara koji jasno kaže da je za legalizaciju i u Hrvatskoj je šef HSS-a Krešo Beljak

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Apsolutno smo za legalizaciju marihuane u medicinske i sve druge svrhe, ali bi i drastično, deset puta, postrožili kazne za heroin, kokain i druge sintetičke droge, dok bi marihuanu naravno legalizirali", tvrdi Beljak.

SDP-ovci su svojevremeno predlagali zakon koji bi omogućio barem uzgoj u medicinske svrhe, da naši bolesnici ne moraju kupovati uvozne lijekove. A Sabina Glasovac ne skriva kako je ona i za legalizaciju marihuane u najširem obliku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Meni to nije nikakav tabu. Mislim da su to teme o kojima trebamo razgovarati. A zašto je to njima tabu, ja zaista ne znam. I prostitucija je donedavno bila tabu, a sad se o njoj mora razgovarati jer je, ako je suditi po insinuacijama, itekako povezana s visokim državnim radnjama", kazala je Glasovac.

Prvi logičan korak - uzgoj za medicinsku svrhu

Upravo se na velesajmu sve priprema za Sajam zdrave hrane i življenja gdje će i konoplja u industrijskom obliku biti jako zastupljena. A o indijskoj konoplji se zasad smije samo pričati. Prvi logični korak za državu bi i prema udruzi Kronoplja bio da se prvo dozvoli uzgoj barem u medicinsku svrhu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bilo bi savršeno, idealno, da imamo domaći uzgoj, preradu i proizvodnju medicinske konoplje upravo za te potrebite. Nalazimo se na četvrtoj paraleli, gotovo u idelanim klimatskim uvjetima. Osim toga, konoplja i je naša domicilna biljka, ona industrijska, a medicinska nije daleko iza toga", kazao je Gordan Masnjak, predsjednik udruge Kronoplja.

A što će se za Kanađane nakon danas promijeniti? Građane neće tretirati kao kriminalce, imat će kontrolu nad time tko prodaje i što prodaje, a proračun će svake godine biti deblji za procjenjenih 400 milijuna dolara. No, za prave rezultate na zdravstvo trebat će pričekati koju godinu dok se malo raziđe dim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo