Lockdown za necijepljene? / Kancelarka Merkel na sastanku CDU-a najavila: 'Bit će strogih ograničenja za necijepljene!'

Image
Foto: AP

Savezna pokrajina Saska točno to je danas već najavila. Saska inače ima predsjednika vlade koji je također CDU-ovac

2.11.2021.
22:15
AP
VOYO logo

Na poslijepodnevnom sastanku saveznog vodstva njemačkog CDU-a u Berlinu kancelarka Angela Merkel, "ekstremno zabrinuta zbog naglo rastućih brojki zaraženih" u Njemačkoj, kazala je, kako doznaje njemački RTL:

"Bit će strogih ograničenja za necijepljene."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

RTL u svom prilogu navodi da je Angela Merkel rečenicu izjavila dok je govorila o stanju nacije u pandemiji i da je za tu njenu najavu doznao od svojih izvora. U prilogu se podsjeća da je savezna pokrajina Saska danas najavila "kvazi-lockdown" za necijepljene na svom teritoriju.

Od sljedećeg tjedna u toj pokrajini negativni brzi test više neće biti dovoljan za biti pušten na stadion, a necijepljeni neće smjeti ulaziti niti u restorane, muzeje, koncertne prostore i na slična mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što se u RTL-ovom prilogu izričito ne navodi, ali je u svjetlu informacije o izjavi kancelarke Merkel indikativno, jest to da je premijer Saske CDU-ovac Michael Kretschmer, te da Saskom vlada CDU u koaliciji sa Zelenima i SPD-om.

Image
Prijedlog za nove mjere /

Šef njemačke liječničke komore: 'Morali bismo uvesti lockdown samo za necijepljene! Jer ovo je pandemija necijepljenih'

Image
Prijedlog za nove mjere /

Šef njemačke liječničke komore: 'Morali bismo uvesti lockdown samo za necijepljene! Jer ovo je pandemija necijepljenih'

RTL.hr je prije nekoliko dana prenio izjavu predsjednika Savezne liječničke komore Klausa Reinhardta koja također potpuno odgovara informaciji o izjavi kancelarke Merkel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reinhardt je iznio mjeru za koju smatra da bi bila opravdana i učinkovita:

"Moguće je da ćemo morati u slučaju daljnjeg rasta broja zaraženih provesti javnu raspravu o uvođenju lockdowna samo za necijepljene. Ja bih to smatrao opravdanim ako bio se radilo o tome da se osigura funkcioniranje bolničke zdravstvene skrbi."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pandemija je postala pandemija necijepljenih. U međuvremenu su svi dobili mogućnost cijepiti se i time steći jednu relevantnu razinu zaštite", kazao je Reinhardt i to.

U Njemačkoj je barem jednom dozom cjepiva protiv covida cijepljeno 69,3 posto svog stanovništva, uključujući i djecu. To, međutim, još uvijek nije dovoljni udio cijepljenih za sprečavanje širenja delta varijante novog koronavirusa, puno agresivnijeg od izvornog, "divljeg" soja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usporedbe radi, Hrvatska je do sada cijepila tek oko 47 posto svog cjelokupnog stanovništva. U skladu s tim, tjedni prosjek dnevno novozaraženih na 100.000 stanovnika u Hrvatskoj je oko triput veći, što slijede i trendovi dnevno umrlih od covida u Hrvatskoj. 

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo