IMA ALTERNATIVU / Kandidat u američkom ministarstvu financija želi ograničiti rastući utjecaj Kine

Image
Foto: Shutterstock

Kandidat za dužnost u ministarstvu financija rekao je da postoji natjecanje između kineskog državnog gospodarskog modela i američkog modela

13.7.2022.
7:54
Shutterstock
VOYO logo

Kandidat za glavnu dužnost u gospodarskoj diplomaciji američkog ministarstva financija Jay Shambaugh rekao je u utorak da želi ograničiti rastući utjecaj Kine na globalno pozajmljivanje.

Jay Shambaugh je izbor predsjednika Joea Bidena za podtajnika Ministarstva financija za međunarodne poslove. Ako bude potvrđen, profesor Sveučilišta George Washington i bivši ekonomski savjetnik Obamine administracije popunit će ključno mjesto u Ministarstvu financija koje je upražnjeno otkako je Bidenova administracija preuzela dužnost u siječnju 2021.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći na saslušanju Senatskog financijskog odbora za potvrđivanje, Shambaugh je rekao da postoji natjecanje između kineskog državnog gospodarskog modela i američkog modela vođenog vladavinom prava, transparentnošću i tržištima.

Rekao je da će u radu s institucijama, uključujući Svjetsku banku i Međunarodni monetarni fond, nastojati predstaviti "dobru alternativnu opciju za suradnju s Kinom za zemlje, bilo da se radi o zajmovima ili drugim vrstama angažmana".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Shambaugh je rekao da se Kina više ne bi trebala smatrati zemljom u razvoju koja ispunjava uvjete za zajmove Svjetske banke. Također je rekao da želi osigurati da se novčane rezerve Međunarodnog monetarnog fonda za posebna prava vučenja usmjerene prema siromašnijim zemljama ne koriste za otplatu dugova prema Kini.

Što se tiče razmatranja Bidenove administracije o tome treba li smanjiti neke carine na kinesku robu koje je nametnula Trumpova administracija, Shambaugh je ponovio komentare ministrice financija Janet Yellen da su neke od tih carina "manje strateške orijentacije". Rekao je da bi te carine trebalo preispitati jer se gospodarstvo promijenilo otkad su uvedene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo