politička kriza / Kaos u Kataloniji: Prosvjedi u Barceloni eskalirali, aerodrom blokiran, a i Rakitić se našao u gužvi

Prosvjedi u Barceloni dodatno su se pogoršali zbog presude katalonskim dužnosnicima

15.10.2019.
20:02
VOYO logo

Politička kriza trese Španjolsku. Nakon osuđujuće presude katalonskim dužnosnicima, prosvjedi u Barceloni su eskalirali, aerodom je blokiran, a izbila je i tučnjava s policijom. Najavljeni su i novi prosvjedi. Iz Belgije se oglasio i osuđeni vođa zabranjenog referenduma o neovisnosti Katalonije Carles Puigdemont.

Okupiran aerodrom i potpuna blokada cestovnog prometa

U Barceloni je trenutno okupiran aerodrom i na snazi je potpuna blokada cestovnog i željezničkog prometa. Tisuće prosvjednika na ulicama tražile su pravdu za katalonske dužnosnike osuđene na zatvorsku kaznu od devet do trinaest godina zbog organiziranja referenduma o nezavisnosti 2017. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Katalonska vlada odbacuje presudu. Traže hitan sastanak sa španjolskim vlastima i zazivaju referendum. Za pomoć su se obratili i međunarodnim institucijama. 

''Pozivamo na prestanak represije, oslobađanje političkih zatvorenika, slobodan povratak prognanika kućama, na oprost koji bi trebao značiti kraj za sve one koji su pretrpjeli posljedice represije. Dijalog, glasovanje i sloboda uvijek su put do rješenja sukoba. Prijetnje, zatvor i kazna ne rješavaju ništa'', rekao je predsjednik katalonske vlade Quim Torra. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Bruxellesa se oglasio i vođa zabranjenog referenduma o nezavisnosti. Poziva Europu da reagira.

''Hvala vam puno jer ste uvijek bili uz nas. Trebamo vas, ali trebamo i podršku europskih demokrata. Ova kriza tiče se europske demokracije. U ime svih ljudi koji su progonjeni zbog svojih ideja, molim vas, pomozite nam!'', izjavio je Carles Puigdemont, bivši predsjednik katalonske Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U kaosu se našao i Rakitić

Zbog prosvjeda u ponedjeljak je otkazano 110, a danas još 45 letova, mnogi putnici ostali su zatočeni na aerodromu. Neki su morali pješačiti oko 10 kilometara, a kada su stigli u zračnu luku, tamo je kaos trajao čitavu noć.

Kolaps na ulicama dočekao je i hrvatskoga reprezentativca Ivana Rakitića na povratku iz Cardiffa. U neredima je ozlijeđeno oko 130 ljudi, a pomoć je zatražilo i 40-ak policajaca.  Najavljeni su novi prosvjedi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo