JEDINI PREŽIVJELI / Kapetan ispričao detalje spašavanja talijanskog zapovjednika: 'Plovim 45 godina i ovo nisam doživio'

Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Sušić je sa svojim brodom 'Split', u srijedu navečer vraćao se iz Turske kada su zaprimili poziv talijanske službe spašavanja

19.5.2022.
17:05
Goran Kovacic/PIXSELL
VOYO logo

Kako smo danas izvještavali, uz obalu Puglie potonuo je talijanski tegljač, a poginulo je pet članova posade dok je kapetan spašen. Riječ je o Giuseppeu Petraliji.

Za Slobodnu Dalmaciju sve je komentirao i kapetan Željko Sušić, zapovjednik broda "Split" koji je u noći prvi priskočio u pomoć pomorcima talijanskog tegljača "Franco P". Oni su krenuli u Albaniju, a kapetana su pronašli na splavi za spašavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vladala je velika solidarnost, čitava posada bila je na visini i zato sam ispunjen ponosom. Plovim četrdeset i pet godina i ovako nešto nisam doživio, da se nađem u situaciji gdje rukovodim akcijom traganja i spašavanja, da spašavamo život brodolomcima", rekao je Sušić.

Image
KOORDINIRANA AKCIJA /

U havariji talijanskog tegljača nestalo pet članova posade. U potragu uključeni Hrvati i Talijani

Image
KOORDINIRANA AKCIJA /

U havariji talijanskog tegljača nestalo pet članova posade. U potragu uključeni Hrvati i Talijani

Sušić je sa svojim brodom "Split", u srijedu navečer vraćao se iz Turske kada su zaprimili poziv talijanske službe spašavanja. Kako kaže prvi su stigli na mjesto potonuća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uočili smo jednog utopljenika u 22.40 sati, prišli smo mu i u roku od četiri minute bio je spašen na palubi našeg broda. Nabasali smo na njega baš kao što smo i mislili da će biti: zato smo se puštali niz vjetar i struju, bez vlastitog pogona, što nas je odvelo k njemu. Čovjek je bio u šoku i pothlađen. Uspio je reći da je on Giuseppe Petralia, zapovjednik talijanskog tegljača i da su potonuli u 20.30 sati", objašnjava Sušić.

Petralia je u moru bio dva sata i petnaest minuta, a temperatura mora bila je 16 stupnjeva. Prema talijanskom mediju RaiNews, život je izgubilo svih pet preostalih članova posade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Talijanski zapovjednik ni sam se ne sjeća što se točno dogodilo budući da se sve odvijalo jako brzo. Nisu stigli obući ni pojaseve za spašavanje, a Petraliu je spasio skok u more. S njim su skočila još trojica, ali zbog morske struje u nekom su se trenutku razdvojili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo