S oltara o mikročipovima / Kardinal antivakser iz SAD-a ima dugotrajni covid, Hrvatska ga pamti iz posjeta 2016. i povezanosti s politikom

Image
Foto: Davorin Višnjić/Pixsell

Ultrakonzervativnog klerika pamtimo kao najdražeg gosta festivala u organizaciji Vigilarea, ali i kao čovjeka koji je povezivao S. Bannona s ovdašnjim prostorima

29.9.2021.
17:00
Davorin Višnjić/Pixsell
VOYO logo

Nadbiskup St. Louisa kardinal Raymond Leo Burke obratio se na svojoj stranici gradu i svijetu da još uvijek nije baš najbolje, premda je nedavno otpušten iz bolnice gdje se liječio od covida-19.

Kardinal Burke se od početka pandemije u SAD-u istaknuo kao jedan od istaknutijih protivnika cijepljenja protiv covida, da bi u kolovozu završio u bolnici na liječenju.
15. kolovoza s njegovog profila na Twitteru objavljeno je da je priključen na respirator.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je 3. rujna otpušten s bolničkog liječenja, Burke sada poručuje:

"Glavni su mi izazovi trenutno vraćanje osnovnih fizičkih sposobnosti za svakodnevni život i nadvladavanje opće slabosti, te problema s disanjem, što je tipično za one koji su pretrpjeli zarazu virusom covid-19. Ne mogu prognozirati kad ću biti u stanju vratiti se svojim normalnim aktivnostima."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Večeras /

Masovna akcija: Facebook briše mrežu njemačkih teoretičara zavjera, time po prvi put slijedi nova pravila

Image
Večeras /

Masovna akcija: Facebook briše mrežu njemačkih teoretičara zavjera, time po prvi put slijedi nova pravila

Kardinal Burke naravno da se nije zarazio "virusom covid-19", nego SARS-CoV-2, virusom uzročnikom bolesti koja se zove covid-19. Ovo nije njegov prvi problem s činjenicama oko koronavirusa.

Još u prosincu 2020. kardinal Burke nazvao je ovaj virus "misterioznim virusom iz Wuhana", za što su američki mediji, kao i mnogi drugi s engleskog govornog područja primijetili da je riječ o konstrukciji koju je koristio Donald Trump.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kardinal Burke osim toga je ostao upamćen i po tome što se protivio epidemiološkim mjerama, a za cjepiva protiv covida-19 imao je poseban tretman:

Preliberalan mu i Drugi vatikanski sabor

"Na djelu je određeni pokret koji inzistira na tome da se sad svi moraju cijepiti protiv koronavirusa covid-19, čak i da se svojevrsni mikročipovi trebaju unositi ispod kože svake osobe kako bi se u svakom trenutku moglo kontrolirati njegovo ili njeno zdravstveno stanje kao i druge stvari, što možemo shvatiti samo kao mogući način kontrole države."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Burke je kao predstavnik katolički apsolutno najkonzervativnijih krugova u SAD-u i u svijetu poznat dugi niz godina.

Kao problematična mjesta u Crkvi navodio je čak i neke odluke Drugog vatikanskog sabora, primjerice onda da se sveta misa slavi na narodnim jezicima, što Burke smatra pogrešnim i drži da bi se trebala vratiti misa na latinskom jeziku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sve manji broj muškaraca vjernika koji se odlučuju za svećeništvo optuživao je praksu od 1983. da kao pomoćnice na svetoj misi više ne moraju biti obavezno dječaci, nego to mogu biti i djevojčice. Nazvao je to "feminiziranjem crkve".

Papu Franju kardinal Burke posebno je kritizirao nakon njegove pobudnice Amoris laetitia ("Radost života"), u kojoj je papa zaključio da pravo na sakramente u Crkvi i euharistiju imaju i vjernici koji su se razveli, a koji su potom stupili u novi građanski brak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Batarelo, Bartulica...

Burke je, dalje, zastupao tezu da bi političarima koji se zalažu za legalan pobačaj, trebalo zabraniti primanje svete pričesti, što se posebno odnosilo na tadašnje američke predsjedničke kandidate Johna Kerryja i Joea Bidena.

Za Burkea se navodilo čak da je u konzervativnim katoličkim krugovima poticao na otpor papi Franju…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konačno, usred svega toga, kardinal Raymond Leo Burke u jesen 2016. najavljen je kao velika zvijezda te godine održanog međunarodnog skupa tradicionalnih i konzervativnih aktivista i lidera "Tradfest" (Festival tradicije i konzervativnih ideja) u Zagrebu. Organizator okupljanja bila je Zaklada Vigilare, a Burke je bio glavni gost.

Od domaćih sudionika istaknuti su bili Vice John Batarelo kao viđeniji član Vigilarea, Stjepo Bartulica, don Damir Stojić, Krešimir Planinić iz udruge "U ime obitelji", saborski zastupnik Hrvoje Zekanović… Ostalo je usto upamćeno i to da je nakon Burkea na Tradfestu govorio i bivši HDZ-ov ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tada, prije pet godina, o tome je iscrpno pisao tjednik Express, podsjetivši da je godinu ranije organizacija "Katolički zviždači" ("Catholic Whistleblowers") kardinala Burkea i njegovog prethodnika u St. Louisu Justina Rigalija optužila za navodno prikrivanje slučajeva seksualnog zlostavljanja djece od strane pojedinih svećenika. 

"Kardinal je štitio silovatelje u Crkvi"

"Katolički zviždači" upozoravaju da su američki biskupi 2002. propisali proceduru da se svi slučajevi seksualnog zlostavljanja u Crkvi u SAD-u prosljeđuju ravno u Vatikan, ali da "nisu sigurni da su Burke i Rigali Svetoj Stolici prosljeđivali baš sve slučajeve".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je bio tek jedan od članaka u kojem je Express spominjao kardinala Raymonda Lea Burkea. 2019. objavio je članak "Tim desničara i Trumpov čarobnjak vraćaju Karamarka". "Trumpov čarobnjak" u toj prilici bio je Steve Bannon, bivši Trumpov savjetnik, koji je baš u to vrijeme pokušavao povesti krajnje desni i konzervativni ustanak u Europi.

U tu priču trebali su se uklopiti i predstojeći predsjednički izbori u Republici Hrvatskoj, ali su stvari ispale drugačije. Bannon je godinu ranije u intervjuu Večernjem listu rekao da su dva najvažnija geopolitička dijela svijeta zemlje Višegradske skupine sve do Hrvatske te jugoistočna Azija sve do Južnoga kineskog mora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bannona se spominjalo kao vrlo mogućeg savjetnika Tomislava Karamarka kao predsjedničkog kandidata. A kardinal Burke? Njega se, pak, navodilo kao kariku između hrvatske krajnje desnice i Bannona.

Pukla ljubav kardinala i Banona

A onda, u ljeto 2019., između kardinala Burkea i Bannona naglo je puklo. Ili se barem činilo da je to bilo naglo. Burke je povukao svoju podršku Bannonu i njegovim planovima za Europu, i to nakon Bannonovih izjava o tome da podupire snimanje filma o navodnoj raširenoj homoseksualnosti među svećenicima u Vatikanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo