Borba za nezavisnost / Katalonci pripremaju novi masovni prosvjed: Održat će ga ispred stadiona prije 'El Clasica'

Image
Foto: AP Images

'Demokratski tsunami' navodi kako je svoje sudjelovanje već potvrdilo više od 18.000 ljudi

10.12.2019.
13:41
AP Images
VOYO logo

Katalonska platforma "Demokratski tsunami" pozvala je u utorak zagovornike nezavisnosti Katalonije na masovni prosvjed za osam dana ispred stadiona Camp Nou, gdje će se igrati najveći španjolski nogometni derbi između Barcelone i Real Madrida.

U priopćenju "Demokratski tsunami" navodi kako je svoje sudjelovanje preko društvenih mrežama već potvrdilo više od 18.000 ljudi. Platforma je pozvala prosvjednike na četiri mjesta oko stadiona u 16 sati, samo četiri sata prije početka utakmice. Nije otkrila detalje najavljene akcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Demokratski tsunami" je u listopadu okupio 25.000 prosvjednika u međunarodnoj zračnoj luci El Prat, gdje je došlo do njihovog sukoba s policijom kada su pokušali blokirati aerodrom te obustaviti zračni promet na njemu. Hrvatski nogometni reprezentativac Ivan Rakitić, koji je tada bio sletio iz Cardiffa na El Prat, morao je pješačiti prema gradu dok nije naišao na taksi jer je ispred aerodroma bio blokiran cestovni promet.

Platforma je nastojala zaustaviti i promet na željezničkom kolodvoru Sants kako bi svijetu poslali poruku o "nepravednim presudama" bivšim članovima katalonske vlade, osuđenima zbog provođenja referenduma o nezavisnosti 2017., kojeg je bio zabranio španjolski Ustavni sud.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Utakmica se trebala igrati 26. listopada

Vodeća momčad prvenstva Barcelona i drugoplasirani Real Madrid igrat će utakmicu 18. prosinca nakon što je taj dvoboj bio odgođen zbog sigurnosnih razloga uslijed nasilnih prosvjeda u Barceloni. Utakmica se trebala igrati 26. listopada, no bila je otkazana zbog "više sile".

"Demokratski tsunami" je tada bio najavio akciju na dan utakmice, no nije naveo detalje. U utorak je pozvao na prosvjed pod nazivom "Prava, sloboda, samoodređenje". "Bit će to događaj kojeg će pratiti 650 milijuna osoba diljem svijeta", navela je internetska platforma. Nije poznato tko stoji iza "Demokratskog tsunamija".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Derbiji između Barcelone i Real Madrida poznati pod nazivom "El Clásico" jedna su od najgledanijih nogometnih utakmica na svijetu.

Nogometni klub Barcelona, za koju igra Rakitić, u listopadu je zatražila puštanje na slobodu osuđenih katalonskih dužnosnika te podržava organiziranje referenduma o samostalnosti. Real Madrid, za kojeg nastupa kapetan hrvatske nogometne reprezentacije Luka Modrić, simbol je španjolske monarhije. Madridski klub se nije očitovao o sudskom procesu i političkoj situaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Punu samostalnost podržava 41,9 posto stanovnika

U listopadu je devetero katalonskih dužnosnika osuđeno na zatvorske kazne od 9 do 13 godina jer su organizirali referendum o nezavisnosti unatoč zabrani Ustavnog suda. Nakon toga su proglasili republiku Kataloniju, koja nije zaživjela u stvarnosti.

Katalonija, pokrajina sa 7,5 milijuna stanovnika na sjeveroistoku, od 1978. ima svoju vladu, parlament, policiju, škole i bolnice, a katalonski jezik je služben u tamošnjim institucijama. Španjolska središnja vlada u Madridu upravlja vanjskom, obrambenom i fiskalnom politikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Punu samostalnost Katalonije podržava 41,9 posto stanovnika te autonomne pokrajine, a protivi joj se njih 48,8 posto, pokazala je anketa, objavljena prije mjesec dana, koju je provela katalonska javna institucija za istraživanje javnog mišljenja Centre d'Estudis d'Opinió (CEO).

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo