za rtl direkt / Klasić održao lekciju iz povijesti: 'Ne može se usporediti politika Hedervaryja s Plenkovićevom!'

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je da događaj šteti dobrosusjedskim odnosima

8.6.2020.
22:40
VOYO logo

Među 50 000 stranaca koji su ovaj vikend bili na Jadranu, bilo je i 392 Mađara. Ne znamo jesu li baš svi bili u Rijeci, i smatraju li to doista svojim morem, kako implicira Viktor Orban koji izgleda opet svojata naš teritorij.

Grlić osudio provokacije

U Budimpešti je ovaj vikend otvoren spomenik »Mađarske kalvarije« povodom 100. godišnjice potpisivanja sporazuma u Trianonu kojim je mađarska izgubila dvije trećine teritorija. Na jednom od spomen ploča piše: 'Rijeka - Mađarsko more'. Iz mađarskog veleposlanstva u Hrvatskoj stiglo je objašnjenje da smo to krivo preveli, i da točan prijevod znači: “Rijeka – Na more Mađari!” što je citat Lajoša Košuta. Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman osudio je provokacije, te dodao da taj događaj šteti dobrosusjedskim odnosima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja ne bih rekao da je tu svojatanje teritorija, tu postoji jedno sjećanje, jedna remiscencija, nikada Mađari nisu tražili da im se nešto vrati'', izjavio je Gordan Grlić Radman.

"Orban je Plenkovićev prijatelj, on svojata hrvatski teritorij, a zauzvrat mu Plenković isporučuje naftu. Takva izdajnička politiku nije se vodila od vremena mađarona i Khuena Hedervarya", kazao je predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
provokacije iz susjedstva /

Obersnel reagirao: 'Orban je pao na ispitu iz povijesti! Riječko more nije mađarsko'

Image
provokacije iz susjedstva /

Obersnel reagirao: 'Orban je pao na ispitu iz povijesti! Riječko more nije mađarsko'

I tako Bernardić, poznat po umjerenim i dobro pogođenim izjavama, misli da je ok uspoređivati ovu vladu s najozloglašenijim banom u našoj povijesti, s autokratom koji je gušio oporbu, zabranjivao novine, vladao politikom biča. Zato smo upomoć pozvali povjesničara Hrvoja Klasića, da malo provjeri činjenice i održi malu lekciju iz povijesti. 

''Khuen Hedervaryje sigurno jedan od najomraženijih likova hrvatske povijesti. On je bio na vlasti od 1883. - 1903. godine kao ban, koji zapravo dolazi u Zagreb da bi pacificirao Hrvatsku, da bi ju što više podčinio ekonomski, politički, financijski, kulturno Pešti, dakle Ugarskoj. Mnogi će reći da je u brojnim aspektima ustvari to bio period kada je Hrvatska nazadovala, kada se nije dovoljno razvijala. Međutim, ovdje možemo govoriti i o politici mađaronstva, dakle Mađaroni nisu isto što i Mađari. Mađaroni su zapravo hrvatski političari koji su za razliku od Iliraca smatrali da moraju imati veću autonomiju unutar Hrvatske i da se trebaju ujediniti sa južnim Slavenima", kazao je, a na pitanje može li se usporediti politika Hedervarya s Plenkovićevom, odgovara:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naravno da ne, Hrvatska je danas neovisna, samostalna, dakle poreze plaćamo ovdje, financijsku politiku vodi čovjek u Zagrebu, ekonomsku politiku, kakva je takva je, vode ljudi u Zagrebu. U vrijeme Khuena Hedervarya ipak su se sve ključne, najvažnije odluke vezane uz financije, uz poreze, uz ekonomiju su se ipak vodile u Pešti. Tako da..možda kroz ovaj jedan, na simbolički način možemo govoriti o tome zašto prema Mađarima imamo dvostruke aršine kada Orban govori, dakle o Velikoj Mađarskoj. Zašto njemu Hrvatski političari ne prigovaraju kao što prigovaraju  kada recimo, takve izjave se mogu čuti iz Srbije'', objasnio je u RTL Direktu povjesničar Hrvoje Klasić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo