OZBILJNA SITUACIJA / Klimatske promjene sve izraženije: 'Staklenički plinovi na najvišim razinama u tri milijuna godina!'

Image
Foto: Shutterstock

'Brojimo posljedice u ljudskim životima, ali i u ponašanju prirode kao što su suše, divlji požari, poplave...'

11.3.2020.
16:14
Shutterstock
VOYO logo

Klimatske promjene jedna su od najvažnijih globalnih tema danas, a ova godina bit će ključna za akcije koje se mogu poduzeti. Stoga je Svjetska meteorološka organizacija u suradnji s UN-om u srijedu objavila najnovije Izvješće o stanju klime.

"Ova 2020. godina ključna je za klimatske akcije ako svijet želi kontrolirati sve lošiji utjecaj i pokazatelje klimatskih promjena prije nego što bude prekasno", izjavio je glavni tajnik Ujedinjenih naroda AntónioGuterres.

"Koncentracije stakleničkih plinova su na najvišimrazinama u tri milijuna godina kada je temperatura Zemlje bila čak tri stupnja viša, a razina mora viša za nekih 15 metara", rekao je Guterres.

"Brojimo posljedice u ljudskim životima, ali i u ponašanju prirode kao što su suše, divlji požari, poplave i ekstremne oluje", kazao je Gutteres.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvješće o stanju klime u 2019. istaknulo je fizičke znakove klimatskih promjena poput povećanja kopnene i oceanske temperature, ubrzanog rasta razine mora i topljenja leda, kao i utjecaja vremenskih i klimatskih promjena na društveno-ekonomski razvoj, zdravlje ljudi, migracije i raseljavanje te na kopnene i morske ekosustave.

Na konferenciji za medije Svjetske meteorološke organizacije njezin glavni tajnik Petteri Taalas rekao je da su razine ugljikova dioksida u Mauna Loai na Havajima, referentnom opservatoriju WMO-ove inicijative Global Atmosphere Watch, dosegnule novi vrhunac u siječnju i veljači ove godine.

"Imali smo najtopliji siječanj u povijesti. Zima je u velikom dijelu sjeverne hemisfere bila neobično blaga. Dim i polutanti iz razornih australskih požara obišli su Zemlju i rezultirali rekordnim emisijama CO2. Temperaturni rekordi na Antarktici uzrokovali su topljenje i razbijanje leda što će izazvati podizanje razine mora", razložio je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nedavna prognoza za novo desetljeće britanske meteoslužbe Met Office pokazuje da ćemo u idućih pet godina vrlo vjerojatno imati i novi globalni temperaturni rekord. Očekuje se da će globalna temperatura od 2020. do 2024. biti između 1,06 i 1,62 Celzijeva stupnja viša u odnosu na predindustrijsku razinu, s otprilike 10 posto šanse da jedna godina privremeno prijeđe stupanj i pol", rekao je Taalas.

Kazao je i kako sve zemlje trebaju pokazati da se već u ovom desetljeću koncentracija stakleničkihplinova može smanjiti za 45 posto u odnosu na 2010. te da do sredine ovog stoljeća padne na nulu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do sada je 70 zemalja objavilo da se bori za ugljikovu neutralnost do 2050. Talaas je pozvao da se da veći prioritet inicijativama i ulaganjima kako bi se pomoglo zajednicama i narodima da se prilagode klimatskim promjenama i izgrade otpornost.

"Nova UN-ova konferencija koja će se održati u studenom u Glasgowu mora pokazati da se krećemo brzo i u pravom smjeru", zaključio je Guterres.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo