SAD se podijelio / Klinike za abortus u Americi počele se zatvarati, Vice Batarelo slavi Trumpa i objavljuje: 'I mi ćemo tako...'

Image
Foto: AP Images/Profimedia
25.6.2022.
9:46
AP Images/Profimedia
VOYO logo

Klinike za pobačaj počele su se zatvarati u nekim američkim državama nakon što je presudom Vrhovnog suda u petak uklonjeno ustavno pravo američkih žena na pobačaj.

Kako donosi BBC, očekuje se da će otprilike polovica država uvesti nova ograničenja ili zabrane nakon što je sud poništio u 50-godišnju odluku Roe protiv Wadea. Čak 13 saveznih država ima, takozvane, zakone o pokretanju koji će zabraniti pobačaj u roku od 30 dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Joe Biden opisao je presudu kao "tragičnu pogrešku".

U Phoenixu u Arizoni policija je ispalila suzavac nakon što su prosvjednici, koji su se zalagali za pravo na izbor, lupali po vratima i prozorima po istitucijama glavnog grada. U Los Angelesu prosvjednici su nakratko blokirali promet na autocesti. Očekuje se da će se prosvjedi nastaviti u gradovima diljem zemlje tijekom dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AP Image
Image
Foto: AP Image

Prosvjedi protiv zabrane abortusa već su počeli, a očekuje se da će se tijekom dana proširit po cijeloj Americi

U klinici za pobačaje u Little Rocku u Arkansasu vrata su zatvorili za pacijentice čim je sud objavio mišljenje. Telefonima su otkazivali termine ženama.

"Bez obzira na to koliko se jako pripremamo za loše vijesti, kada konačno stignu, jako pogađaju. Morati nazvati ove pacijente i reći im da je Roe v Wade poništen slama srce", rekla je medicinska sestra Ashli ​​Hunt za BBC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Napustite mjesto grijeha'

Paralaleno su prosvjednici protiv pobačaja slavili. "Moj prijedlog je da se okrenete i napustite ovo mjesto grijeha, ovo mjesto nepravde, ovo zlo mjesto", vikao je jedan od prosvjednika na ljude koji su dolazili u kliniku ne znajući za odluku suda. U New Orleansu u Louisiani, još jednoj od država koje su pokrenule zakon, u Centru za zdravstvenu skrb za žene zatvorili su vrata, a zaposlenici su otišli kućama. To je jedan od tri mjesta za pobačaj u državi. Volonterka Linda Kocher rekla je da će bogate žene i dalje moći pristupiti pobačaju u drugim državama, ali će "siromašne žene završiti u zaleđu" zbog nezakonitih postupaka.

Očekuje se da će odluka Vrhovnog suda značiti da će oko 36 milijuna žena u reproduktivnoj dobi izgubiti pristup pobačaju u svojim državama, prema istraživanju Planned Parenthood, zdravstvene organizacije koja pruža pobačaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'LOV NA ŽENSKA PRAVA' /

Hod za slobodu u Rijeci: 'Odluka Vrhovnog suda o ukidanju prava na pobačaj imat će posljedice na cijeli svijet''

Image
'LOV NA ŽENSKA PRAVA' /

Hod za slobodu u Rijeci: 'Odluka Vrhovnog suda o ukidanju prava na pobačaj imat će posljedice na cijeli svijet''

Odluku su s oduševljenjem dočekali aktivisti protiv pobačaja ispred suda u Washingtonu, no prosvjedi protiv te presude trebali su se održati u više od 50 gradova diljem SAD-a.

Iako je problem podjela u SAD-u, nedavno istraživanje Pew-a pokazalo je da 61% odraslih kaže da bi pobačaj trebao biti legalan cijelo ili većinu vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istovremeno 37% smatra da bi pobačaj trebao biti nezakonit cijelo ili većinu vremena.

Image
Foto: AP Images
Image
Foto: AP Images

UZ prosvjede protiv zabrane pobačaja su i prosvjednici koji slave odluku

Ova vijest prati se i u Hrvatskoj te je radikalni katolik Vice John Batarelo niže objave oduševljenja na svom Facebooku te je, u jednoj objava, napisao: "I jedan dan ćemo mi i u Hrvatskoj stvoriti zakon koji će štititi nerođeni život i zabraniti ubijanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potom je nizao:

"Pet velikana. Sudci Vrhovnog suda SAD-a koji su stali na stranu nerođenog života: Samuel Alito, Clarence Thomas, Neil Gorsuch, Brett Kavanaugh i Amy Coney Barrett.
Svi su katolici, osim Gorsuch, koji je ipak rođen kao katolik. Pomolite se za njih i zahvalite Bogu", napisao je u jednoj od objava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U još jednoj objavi, pak, hvali Donalda Trumpa: "Koja faca. Tri od pet sudaca Vrhovnog suda SAD-a koji su srušili abortus su njegova imenovanja: Neil Gorsuch, Brett Kavanaugh, i Amy Coney Barrett."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo