sukob ili propaganda? / Koji je Putinov sljedeći potez?: Polako povlače svoje diplomate i njihove obitelji iz Ukrajine

Image
Foto: Shutterstock

'Svaki daljnji agresivni čin imat će visoku cijenu za Rusiju, ekonomski, strateški, politički', kazala je njemačka ministrica Baerbock

18.1.2022.
13:45
Shutterstock
VOYO logo

Kanada je rasporedila mali kontingent specijalnih snaga u Ukrajinu, izvijestio je u ponedjeljak kanadski Global News, nakon što su sigurnosni razgovori prošli tjedan završili bez pomaka u rješavanju napetosti između Moskve i Kijeva.

Rusija je rasporedila više od 100.000 vojnika u blizini granice s Ukrajinom, a Sjedinjene Države u petak su izjavile kako su zabrinute da Rusija priprema izgovor za invaziju ako diplomacija ne uspije ispuniti svoje ciljeve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prisutnost kanadskih specijalnih snaga dio je pokušaja saveznika iz NATO-a da odvrate rusku agresiju u Ukrajini i identificiraju načine pomoći ukrajinskoj vladi.

Njemačka prijeti posljedicama

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock rekla je u ponedjeljak kako se nada da se rastuće napetosti s Rusijom oko Ukrajine mogu riješiti diplomatskim putem, ali je upozorila da će Moskva snositi posljedice ako napadne tu zemlju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Udaraju u ratne bubnjeve /

Lukašenko najavio da će mu Rusija poslati vojsku na vojne vježbe 'zbog ukrajinske vojske blizu Bjelorusije'

Image
Udaraju u ratne bubnjeve /

Lukašenko najavio da će mu Rusija poslati vojsku na vojne vježbe 'zbog ukrajinske vojske blizu Bjelorusije'

"Svaki daljnji agresivni čin imat će visoku cijenu za Rusiju, ekonomski, strateški, politički", rekla je Baerbock, koja je u posjetu Kijevu otkuda putuje u Moskvu.

"Diplomacija je jedini način", istaknula je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Radman u Moskvi

U jeku krize Zapada i Rusije, hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman bio je u posjetu Moskvi, i to kao prvi dužnosnik Europske unije i NATO-a ove godine. Ukrajina, ali i stanje u Bosni i Hercegovini bile su glavne teme razgovora. 

Stanje u Ukrajini, slažu se obojica, treba riješiti unutar Minskih sporazuma. Radman priznaje da je Ukrajina zainteresirana za hrvatska vojna iskustva, ali za projekt mirne reintegracije, a ne za operaciju Oluja, koju je nedavno upravo Lavrov spomenuo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moskva povlači diplomate iz Ukrajine

Tjedan dana prije nego što su počeli intenzivni diplomatski sastanci zbog gomilanja ruskih vojnika na ukrajinskoj granici, američki i ukrajinski dužnosnici su izdaleka promatrali kako je Rusija počela prazniti svoje veleposlanstvo u Kijevu, piše New York Times.

Tako se 5. siječnja, 18 ljudi, uglavnom djece i supruga ruskih diplomata, ukrcalo u autobuse i krenulo kući u Moskvu, tvrdi jedan visoki ukrajinski sigurnosni dužnosnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sljedećih nekoliko dana još je oko 30 ljudi, iz Kijeva i konzulata u Lavovu, u zapadnoj Ukrajini, napustilo zemlju. Diplomatima u druga dva ruska konzulata rečeno je da se pripreme za napuštanje Ukrajine, rekao je sigurnosni dužnosnik, govoreći pod uvjetom anonimnosti.

Prorjeđivanje ruskog veleposlanstva može biti dijelom propaganda, dijelom priprema za nadolazeći sukob ili djelomično prevara, kažu ukrajinski i američki dužnosnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo