KFOR POSLAO SVOJE SNAGE / Kosovski specijalci zauzeli Gazivode, Vučić stavio vojsku u najviši stupanj pripravnosti

Image
Foto: PIXSEL, YOUTUBE

Specijalci kosovske policije ušli su u Centar za ekologiju i razvoj sporta u Zubinom Potoku koji se nalazi u blizini hidrocentrale

29.9.2018.
14:12
PIXSEL, YOUTUBE
VOYO logo

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić naredio je u subotu stavljanje čitave vojske Srbije u najviši supanj borbene pripravnosti, prenosi b92. Naredba je poslana načelniku Generalštaba Vojske Srbije, a kao razlog se navodi napad albanskih specijalaca na Srbe na sjeveru Kosova. 

Do ove je odluke došlo nakon što su pripadnici kosovskih specijalnih jedinica ROSU, kako je prvotno javio RTS, u subotu zauzeli umjetno jezero i hidrocentralu Gazivode, a akciju je izvelo 60 naoružanih specijalaca. Specijalci kosovske policije, navodno su ušli, naoružani do zuba, u Centar za ekologiju i razvoj sporta u Zubinom Potoku koji se nalazi u blizini hidrocentrale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ubrzo je stigla informacija od strane predsjednika skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju, Milovana Drecuna, koji je rekao da je Hashim Thaçi, u prijepodnevnim satima bio na Brnjaku, gdje se fotografirao, nakon čega je došao na ideju da ide na Gazivode. Zbog te ideje digla se panika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gostujući na RTS-u Drecun je kazao kako je dobio fotografije na kojima se, kako kaže, vidi Thaçi na jezeru u gumenom čamcu. Dodao je kako je sve dobro osmišljena provokacija, javlja N1.

Dodao je kako je reakcija srbijanskih vlasti umjerena i preventivna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kosovska policija demantira zauzimanje Gazivoda

Besim Hoti, zamenik komadanta Policije Kosova za sjever u izjavi za Radio Slobodna Europa također je odbacio navode čelnika Srbije o zauzimanju umjetnog jezera i hidrocentrale Gazivode, kao i o navodnim uhićenjima. Kazao je kako je u tom dijelu u tijeku tek "jedna posjeta". Naglasio je i kako za sada nema više informacija. 

Ranije su srbijanski portali objavili kako su predstavnici okalne vlasti javili da je "akciju izvelo nekoliko desetina naoružanih specijalaca, koji su zauzeli objekt za razvoj ekologije i sporta u kojem se nalazi i Crveni križ".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Povodom napada Albanaca na sjever Kosova i Metohije i uhićenja Srba koji nisu počinili bilo kakvo kazneno djelo naredio sam direktoru policije da sve specijalne i posebne jedinice policije stavi u stanje najviše pripravnosti", naveo je ministar srbijanske policije Nebojša Stefanović, priopćio je tamošnji MUP.

Kako ističe, "Ministarstvo unutarnjih poslova će nastaviti pratiti razvoj situacije i poduzet će sve mjere koje država bude naredila".

RTS javlja kako predsjednik Vučić u ovim trenucima ima hitan sastanak s načelnikom Generalštaba i drugim policijskim te vojnim službenicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KFOR poslao snage na Gazivode da ispita situaciju

KFOR nije bio obaviješten da će kosovski specijalci doći na sjever Kosova i poslali su svoje snage da ispitaju stanje. Iz KFOR-a su potvrdili da je uhićen jedan od lokalnih dužnosnika. Predsjednik općine Zubin potok Stevan Vulović izjavio je pak za RTS da je stanje u općini mirno, ali da je imao problema dok je pokušavao umiriti stanovnike općine.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo