NAPETA SITUACIJA / Kritičari prozivaju Borisa Johnsona: 'Prestani se skrivati, vrijeme je da izađeš iz bunkera'

Image
Foto: AP

'Inače izričito žudi za pozornošću medija... No sad je tjednima u svom rovu'

11.6.2019.
15:00
AP
VOYO logo

Borisa Johnsona, jednog od glavnih favorita za nasljednika premijerke Therese May, su kritizirali njegovi rivali jer izbjegava javnost tijekom borbe za tu funkciju. 

Nakon tri godine političkog kaosa oko Brexita vladajući torijevci biraju novog čelnika među 10 kandidata, a nadaju se da će novog premijera imati do kraja srpnja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Johnson, bivši ministar vanjskih poslova, gradonačelnik Londona i predvodnik službene kampanje za izlazak iz Europske unije prije referenduma 2016., favorit je u toj utrci, usprkos nizu skandala i gafova. Kladionice mu za to daju vjerojatnost od 60 posto. 

Rivali napadaju Johnsona zbog njegovih obećanja o poreznim rezovima za bogate, o brexitu sa ili bez dogovora te o njegovoj vidljivoj želji da se pritaji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Protukandidat Matt Hancock je rekao kako smatra da svatko tko se kandidira za premijera mora biti otvoren prema analizi javnosti i odgovarati za svoje riječi i postupke. 

"Svi trebaju sudjelovati u predloženim televizijskim debatama. I mislim da trebamo reći: zašto ne?", rekao je Hancock za BBC radio. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nemam ništa za skrivati i zato sam ovdje", zaključio je. 

S njim se slaže Mark Harper, još jedan kandidat, koji je poručio: "Ako nemaš ništa skrivati neće ti biti teško odgovarati na pitanja". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Johnsonov glsanogovornik još nije odgovorio na ove kritike, a bivši ministar je napustio svoj dom u Londonu bez komentara. Svoju kampanju za vodstvo Velike Britanije započet će u srijedu 12. lipnja. 

Daily Mail, druge najčitanije britanske dnevne novine, Johnsonu su poručile kako je "vrijeme da izađe iz svog bunkera". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Inače izričito žudi za pozornošću medija... No sad je tjednima u svom rovu i na kapaljku objavljuje svoje mutne ideje o reformama", pišu te novine. 

Rivali smatraju kako Johnson izbjegava pozornost jer time samo može izgubiti izbore - jedna kriva riječ ili neprimjerena šala, po čemu je poznat, mogli bi ga koštati njegove uloge favorita za funkciju premijera. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Johnson se proslavio kao novinar u Bruxellesu koji je napadao Europsku uniju, a potom se pridružio konzervativcima

Neke Europljane je uoči referenduma o brexitu uznemirio tvrdnjama da su ciljevi EU-a slični onima Adolfa Hitlera i Napoleona

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svojom dovitljivošću i ekscentričnim stilom izvukao se iz niza skandala, kao kad je dobio otkaz iz stranačkog tima za smišljanje mjera jer je lagao o svojoj izvanbračnoj vezi.

No gdje drugi nisu to uspjevali, Johnson je postajao sve popularniji, što je kulminiralo dvjema pobjedama na izborima za gradonačelnika Londona, grada koji teži ljevici, 2008. i 2012. godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo