POVIJESNI DOGAĐAJ / Kurelić o ključnoj temi pregovora V. Britanije i EU-a: 'To je tisuću puta gore nego naš spor sa Slovenijom'

O povijesnom događaju, izlasku Velike Britanije iz EU, u RTL Direktu govorio je profesor Zoran Kurelić

30.1.2020.
23:00
VOYO logo

O povijesnom događaju, izlasku Velike Britanije iz Europske unije, u RTL Direktu govorio je dekan Fakuteta političkih znanosti, profesor Zoran Kurelić.

"Europi će faliti Velika Britanija na nekoliko razina. Prvenstveno radi se o razbijanju jednog sna, odnosno ideje da će se europski kontinent ujediniti i stvoriti potpuno funkcionalni politički poredak koji će biti u stanju nositi se s drugim silama na planeti Zemlji", kazao je Kurelić i dodao da će se to sada puno teže dogoditi, ako se uopće dogodi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uzdrman je ekonomski, jer izlazi druga najjača ekonomija, kao i sigurnosno jer izlazi nuklearna sila", kazao je i napomenuo da jedino Britanci imaju vladavinu prava kao dio svog nacionalnog samoodređenja.

Kataklizma suverenističkog projekta

"Vladavina prava je jedan od najvećih problema Unije trenutno i neke od članica imaju problema s vladavinom prava. Tako da ako vam izađe takva zemlja, to destabilizira cijelu stvar iznutra", kazao je Kurelić. Napomenuo je da je Britanija podijeljena na pola oko pitanja Brexita pa će pola države žaliti zbog izlaska iz EU. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iz toga se vidi sva kataklizma suverenističkog projekta koji je raspodijelio naciju popola. Nisam siguran da im nećemo faliti, a mogli bi imati i ekonomskih problema", rekao je Kurelić te dodao da Britancima zbog prijelaznog perioda kratkoročno ne prijeti nikakva opasnost. 

"U tih 11 mjeseci pregovora se neće događati ništa bitno. Ali ako ne dođe do dogovora, a to bi se moglo dogoditi i ako se završi sa slabim dogovorom, onda se može svašta očekivati", rekao je Kurelić i dodao da se sutra mijenja tip pregovora. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mantra sa strane europske politike će u ovim daljnjim pregovorima biti da se ne smije dopustiti Velikom Britaniji da kad izađe iz EU dobije prednosti time što će prestati slijediti standarde EU", kazao je i dodao da sada još pregovori ne idu odmah jer EU mora dogovoriti okvir za njih.

Tisuću puta gore nego spor Hrvatske i Slovenije

"Do kraja veljače bi EU trebala dogovoriti okvir i tada će Unija jedinstveno, nadamo se kao što je bilo dosad, početi pregovarati početkom ožujka. Tada sve mora biti gotovo do Božića. U tih 10 mjeseci se ne može puno ispregovarati, a Britanci su već donijeli zakon da više ne smiju produživati pregovore. Bit će to dosta 'zbubani' deal i ne može se puno napraviti", kazao je Kurelić i dodao da će se sigurno odmah početi pregovarati o ribarstvu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je tisuću puta gore od onoga što mi imamo sa Slovencima. Jer mi imamo malo riba i možemo se dogovoriti sa Slovencima, a ovdje se radi o ogromnim zalihama riba i radi se o teritorijalnim vodama koje su bile dio samog procesa Brexita. Njihova parola je bila da povrate kontrolu od EU, a jedno od fundamentalnih stvari je bilo da će vratiti kontrolu nad svojim vodama i ribom u svojim vodama. To je snažno ideološko pitanje koje će biti vrlo teško za ispregovarati", kazao je Kurelić. 

Smatra kako se ništa bitno neće promijeniti u europskoj politici jer iz Europskog parlamenta izlazi 71 britanski zastupnik.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo