bez pristupa ordinaciji / Liječnik mjesecima nije primao pacijenticu (29), samo joj prepisao sirup protiv kašlja: Imala je rak pluća

Image
Foto: Thinkstock

Mjesecima se sama borila s teškom bolesti i toliko gubila na težini da joj je vlastita odjeća postala prevelika

16.8.2022.
10:42
Thinkstock
VOYO logo

Britanki (29) dijagnosticiran je smrtonosni rak pluća nakon što je mjesecima teško disala i iskašljavala sluz. Voditeljicu prodaje Alix Burnard iz Newburyja u Engleskoj liječnik je poslao kući sa sirupom za kašalj i bez dijagnoze, piše Insider. Ispričala je kako se počela osjećati loše u ožujku prošle godine, ali je više puta bila negativna na covid. Kašalj nije prolazio, a pojavilo se i oticanje oko vrata i limfnih čvorova, pa joj je liječnik propisao antibiotike i preporučio pretrage.

Poslana ravno na hitnu

U ordinaciju je nisu primili ''zbog covida''. U proljeće, njeni simptomi su se pogoršali. U svibnju je već toliko izgubila na težini da joj je odjeća bila prevelika i često je kašljala sve dok nije počela povraćati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Teško sam disala i nisam mogla govoriti, a da ne ostanem bez zraka. Konstantno sam iskašljavala sluz i nisam mogla izaći iz svoje kuće, a da ne ponesem šalicu u koju bi iskašljavala'', opisala je Burnard.

Kad ju je liječnik konačno primio, poslali su je ravno u hitnu službu i testirali na tuberkulozu. Test je bio negativan. Prilikom sljedećeg posjeta bolnici, Burnard je dobila CT koji je otkrio nešto “zlokobnije” u njezinim plućima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon CT-a, liječnici su počeli drugačije razgovarati s njom. Primili su je u bolnicu i rekli joj da ima rak, ali još nisu znali koje vrste. Burnard je u isto vrijeme patila od upale pluća. Liječnici su joj davali infuziju s antibioticima.

Image
RADI, NE RADI… /

Liječnici i oboljeli od raka za Potragu: 'Uređaji za zračenje stalno se kvare, nekad i kad su polugoli pacijenti na stolu'

Image
RADI, NE RADI… /

Liječnici i oboljeli od raka za Potragu: 'Uređaji za zračenje stalno se kvare, nekad i kad su polugoli pacijenti na stolu'

Dijagnoza joj je slomila srce

Ispričala je kako su je poslali kući iz bolnice na dva tjedna između početnih skeniranja i službene dijagnoze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''U ta dva tjedna sve se jako, jako pogoršalo'', rekla je Burnard.

''Stalno sam spavala i bila sam toliko slaba da nisam mogla stajati. Dečko me morao nositi uz stepenice jer mi je to bilo preteško'', kazala je Britanka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad se vratila u bolnicu, rečeno joj je da ima adenokarcinom. Rak se pojavio u plućima i proširio se na jetru, limfne čvorove, rame, kralježnicu i zdjelicu. Liječnici su joj rekli da je rak neizlječiv.

''Srce mi se slomilo. Prijateljici sam rekla kako ću vjerojatno jednog dana umrijeti od ove bolesti'', kazala je Burnard.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada se nada da će joj kemoterapija i specifični lijekovi dati barem još malo vremena.

''Mislim da je jasno da svatko može dobiti rak pluća, a ako imate kašalj koji ne prestaje, nemojte ga ignorirati. Razgovarajte sa svojim liječnikom i provjerite ga, to bi vam moglo spasiti život'', upozorila je Burnard.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo