NASLJEDNICA BORISA JOHNSONA / Liz Truss nova je premijerka Velike Britanije

Image
Foto: AP Photo/Frank Augstein

Zahvalila se svom protukandidati na oštroj borbi

5.9.2022.
13:51
AP Photo/Frank Augstein
VOYO logo

S 81.326 glasova protiv Rishi Sunakovih 60.399, Liz Truss postala je predsjednica konzervativaca i nova premijerka Velike Britanije, javlja BBC.

Na izbore je izašlo 82.6 posto Britanaca, a svojim biračima Truss se zahvalila u pobjedničkom govoru. Rekla je i kako je čast biti odabrana kao vođa, a stranci se zahvalila zbog organizacije "jednog od najdužih razgovora za posao ikada", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sunaku se pak zahvalila na teškoj borbi tijekom kampanje.

BBC navodi i kako je Truss jedina kandidatkinja koja je od promjene stranačkih pravila osvojila najmanju podršku članova stranke. Bilo je to 2001. godine, a od tada nijedan predsjednik stranke nije osvojio manje od 60 posto glasova. Truss je sada osigurala 57 posto podrške. Z razliku od nje, Johnson je nekoć osvojio 66,4 posto, David Careon 67,6 posto te 2001. godine Iain Duncan Smith osvojio je 60,7 posto stranačkih kolega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Tko je Lizz Truss? /

U mladosti je govorila protiv monarhije, glasala je protiv Brexita, a sada će biti nova britanska premijerka

Image
Tko je Lizz Truss? /

U mladosti je govorila protiv monarhije, glasala je protiv Brexita, a sada će biti nova britanska premijerka

Inače, ankete su predviđale kako će 47-godišnju ministricu vanjskih poslova podržati 66 posto članova Konzervativne stranke.

Truss je u parlament prvi puta ušla 2010. godine, a 2014. je dospjela na svoju prvu ministarku poziciju u kabinetu Davida Camerona, kao ministrica okoliša, hrane i poljoprivrede. Nakon toga je nastavila vršiti različite funkcije u vladama Therese May i Borisa Johnsona, da bi 2021. postala ključna osoba britanske diplomacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, valja napomenuti kako je Truss tek tijekom studiranja postala članicom Konzervativne stranke. Kao malu djevojčicu majka ju je vodila na skupove Kampanje za nuklearno razoružanje, pokreta koji se protivio odluci Margaret Thatcher da dopusti SAD-u da postave svoje nuklearne glave u zapadnom Londonu, a u počecima studija na Oxfordu, gdje je izučavala filozofiju, politiku i ekonomiju, sama Truss bila je aktivna članica stranke Liberalnih Demokrata.

Na stranačkoj konferenciji 1994. u svom je govoru pozivala rušenje monarhije, rekavši stranačkim delegatima u Brightonu: "Mi liberalni demokrati vjerujemo u mogućnosti za sve. Ne vjerujemo da su ljudi rođeni da vladaju."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je i da je Truss ostala vjerna Borisu Johnsonu iako mu se protivila na referendumu o Brexitu. Htjela je naime da Velika Britanija ostane dio EU obitelji. Kada je narod izglasao izlazak i ona je okrenula ploču.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo