Olimpijske igre / Loša situacija s koronavirusom: Japan bi mogao produžiti izvanredno stanje u Tokiju do 20. lipnja

Image
Foto: AP Images

Pandemija COVID-19 ne pokazuje znakove ublažavanja dva mjeseca prije otvaranja ljetnih olimpijskih igara

28.5.2021.
7:29
AP Images
VOYO logo

Japan želi produljiti izvanredno stanje u Tokiju i drugim područjima za otprilike tri tjedna do 20. lipnja, rekao je u petak ministar, jer pandemija COVID-19 ne pokazuje znakove ublažavanja dva mjeseca prije otvaranja ljetnih olimpijskih igara.

Izvanredno stanje u glavnom gradu i osam drugih prefektura trebalo je završiti 31. svibnja, ali su opterećenja medicinskog sustava i dalje ozbiljna. Japan je posljednjih dana zabilježio rekordan broj COVID-19 bolesnika u kritičnom stanju, iako je broj novih zaraza usporen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Osaki i Tokiju protok ljudi počinje se povećavati i postoji zabrinutost da će zaraze rasti", rekao je na početku sastanka sa stručnjacima ministar gospodarstva Yasutoshi Nishimura.

Zabrinutost zbog novih sojeva koronavirusa i sporo pokretanje cijepljenja potaknulo je liječnike, tvrtke i stotine tisuća građana da pozovu na otkazivanje Olimpijskih igara koje bi trebale početi 23. srpnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Japanski dužnosnici, organizatori olimpijskih igara i Međunarodni olimpijski odbor (IOC) rekli su da će se Igre odvijati pod strogim mjerama prevencije, bez obzira hoće li u tom trenutku u gradu domaćinu biti na snazi izvanredno stanje ili ne.

Očekuje se da će premijer Yoshihide Suga službeno objaviti produženje izvanrednog stanja u petak ako ga odobre stručnjaci vladinog panela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Japan je do sada zabilježio oko 727.000 infekcija koronavirusom i 12.597 smrtnih slučajeva. Prema podacima Reutersa, cijepljeno je oko šest posto japanskog stanovništva, što je najniža stopa među bogatim zemljama svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo