Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
SPAŠAVALA MIGRANTE

Luksemburg traži od Italije da oslobodi kapetanicu: 'Spašavanje ljudskih života je obveza'

Talijanska policija uhitila je u subotu njemačku kapetanicu broda za spašavanje migranata

Hina/ 30.6.2019. u 8:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn pozvao je u subotu navečer Italiju da oslobodi kapetanicu broda njemačke nevladine organizacije koja se od subote ujutro nalazi u pritvoru.

VEZANE VIJESTI

Asselborn je putem Facebooka napisao otvoreno pismo svom talijanskom kolegi Enzu Moaveru Milanesiju u kojem je naveo da je kapetanica Carola Rackete samo pokušala spasiti živote kada je izazivajući talijanske vlasti, koje su joj to branile, pristala u talijansku luku Lampedusu sa 40 migranata na brodu.

"Spašavanje ljudskih života je obveza i nikada ne smije biti kvalificirano kao kazneno djelo; ne uvažavati tu obvezu,  s druge strane, bio bi zločin", istaknuo je luksemburški premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Asselborn je kazao kako će Luksemburg nastaviti pokazivati solidarnost s Italijom uzimajući tražitelje azila koji se iskrcaju na njene obale uz posredovanje brodova nevladinih organizacija.

Talijanska policija uhitila je u subotu njemačku kapetanicu broda za spašavanje migranata koja se našla u središtu sukoba s talijanskim vlastima nakon što je s brodom uplovila u luku otoka Lampeduse. 

Upravo se čita

Image
optužen za plaćeništvo

Sutra počinje suđenje Hrvatu zarobljenom u Ukrajini, prijeti mu smrtna kazna. Hrvatska ne može ništa

Sea-Watch 3, koji pod nizozemskom zastavom plovi za njemačku humanitarnu udrugu Sea-Watch, bio je više od dva tjedna na moru, a na brodu je bilo više od 40 spašenih ljudi iz Afrike. Dopušteno im je da se iskrcaju i odvedeni su u prihvatni centar na otoku.

Nakon čekanja u međunarodnim vodama na poziv Italije ili drugih država EU-a da prihvaćaju njihov brod, kapetanica Carola Rackete odlučila je ovaj tjedan otploviti prema južnom talijanskom otoku Lampedusi, no zaustavila su je plovila talijanske vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Međutim u subotu u ranim jutarnjim satima Rackete je ušla u luku gdje je brod uplovio u prisutnosti jakih policijskih snaga.

Rackete je uhićena jer je "pružala otpor ratnom brodu", što prema medijima znači da bi mogla dobiti do 10 godina u zatvoru.

Talijanski desničarski ministar vanjskih poslova Matteo Salvini za radio RAI kazao je da je pet europskih zemalja reklo Italiji da će uzeti migrante, a po medijskim izvješćima to su  Francuska, Njemačka, Luksemburg, Finska i Portugal. 

Hina/ 30.6.2019. u 8:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
upucao mu je kuma

Tko je čovjek koji je upucao ubojicu u Cetinju? Već su mu sudili za ubojstvo prije 16 godina

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba