Val populizma zaustavljen / Najmlađi francuski vođa nakon Napoleona. Tko je Emmanuel Macron?

Centrist Macron novi je, dosad najmlađi predsjednik Francuske

8.5.2017.
19:05
VOYO logo

S europskom himnom u podlozi, najmlađi predsjednik Francuske poslije Napoleona pozdravio je tisuće pristaša ispred Louvrea. U pobjedničkom govoru obratio se svim Francuzima, pa i onima koji su dali glas protivnici.

"Druga strana je iskazala svoj bijes i ogorčenje, ponekad i uvjerenja. Ja to poštujem. Ali učinit ću sve u sljedećih pet godina da više nitko nema razloga glasati za ekstremizam", kazao je Emmanuel Macron, izabrani predsjednik Francuske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proeuropsku platformu na kojoj je izabran, Macron je i sinoć predstavio ostatku kontinenta. 

"Oni čekaju da donesemo novu nadu, novi humanizam i sigurniji svijet, svijet u kojem se brane slobode, svijet koji raste, koji je pravedniji i bolji prema okolišu. Svi čekaju da mi ponovno budemo mi", kazao je Macron.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S tek trećinom osvojenih glasova Marine Le Pen ipak je prošla bolje od oca u 90-ima, a nakon poraza čak je i zaplesala.

No, uz čestitke Macronu, najavila je novi pokret za skore parlamentarne izbore. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nacionalna fronta mora se temeljito obnoviti kako bi iskoristila povijesnu priliku, ispunila očekivanja francuskog naroda i stvorila novu političku snagu. Pozivam sve domoljube da nam se pridruže u toj odlučujućoj političkoj borbi koja počinje večeras" kazala je Marine Le Pen, kandidatkinja za predsjednicu Francuske.

Macronova pobjeda među liderima zemalja Europske unije dočekana je neskrivenim olakšanjem, posebno kod glavnog partnera Francuske. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jako sam sretna zbog velikog uspjeha Emmanuela Macrona. On predstavlja nadu za milijune ljudi u Francuskoj, ali i u Njemačkoj i diljem Europe. Njegova je predizborna kampanja bila hrabra i proeuropska. Ovo je pobjeda snažne i ujedinjene Europe" izjavila je Angela Merkel, njemačka kancelarka.

To je i pobjeda čovjeka koji je sve donedavno svjetskoj javnosti bio posve nepoznat. Bivši investicijski bankar, proteže predsjednika Hollandea, dvije je godine bio ministar gospodarstva, prije nego što je prošle jeseni odlučio istupiti iz vladajuće stranke i oformiti pokret nazvan "Naprijed!".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moj projekt nije okupiti ljevicu ili desnicu, nego okupiti sve građane Francuske koji se pronalaze u našim vrijednostima, u našoj povijesti, u želji da ne mrzimo i ne odbijamo, nego da koračamo prema budućnosti" kazao je Emmanuel Macron.

Sa sobom u Elizejsku palaču najmlađi predsjednik dovodi i najstariju prvu damu - njegova supruga Brigitte bila mu je profesorica u srednjoj školi - od njega je starija četvrt stoljeća. Čestitke sad prima kako od Donalda Trumpa, tako i od Vladimira Putina. Predsjedničku dužnost preuzima iduće nedjelje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo