'guraju' ih u druge zemlje / Mađarska smanjuje subvencije za izbjeglice i prostor u prihvatnim centrima

Image
Foto: AP Images

Mađarska vlada u ponedjeljak je objavila nacrt zakona prema kojemu se od 1. travnja boravak u izbjegličkom kampu smanjuje s dva na jedan mjesec za sve osobe koje su dobile neku vrstu zaštite ili azil

8.3.2016.
7:33
AP Images
VOYO logo

Mađarska planira smanjiti subvencije za izbjeglice i značajno smanjiti prostor u migrantskim prihvatnim centrima, što organizacije za zaštitu ljudskih prava tumače prisiljavanjem izbjeglica da napuste tu zemlju.

Uredbom se regulira i maksimalan prostor u prihvatnim centrima koji se površinom izjednačuje sa  zatvorskim prostorima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mađarska vlada također će ukinuti neke subvencije, poput sredstava kojima se podupire obrazovanja osoba koji primaju zaštitu.

"Glavni je cilj smanjiti socijalne subvencije za tražitelje azila i za osobe koje su dobile međunarodnu zaštitu", priopćila je vlada.  U priopćenju se dodaje kako bi nove mjere mogle spriječiti ekonomske migrante da traže azil u Mađarskoj, u nadi za boljim životom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema podacima mađarskog imigracijskog ureda, prošle je godine samo 508 azilanata primilo neku vrstu zaštite u toj zemlji, uključujući azil. U isto vrijeme,  stotine tisuća migranata s Bliskog istoka i Afrike, bježeći od rata i siromaštva, prešlo je preko Mađarske na putu prema zapadnoj Europi, uglavnom Njemačkoj.

Desničarska vlada premijera Viktora Orbana podignula je čeličnu ogradu na mađarskim južnim granicama te donijela zakon kojim se strogo kažnjavaju ilegalni pokušaji  ulaska u zemlju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nevladina organizacija za zaštitu ljudskih prava - Mađarski helsinški odbor smatra da se želi onemogućiti integraciju izbjeglica u Mađarskoj te ih se nastoji 'gurnuti' u druge zemlje.

"Novi propisi jasno pokazuju namjeru mađarske vlade koja ne želi pomagati u integraciji stranaca", rekla je Marta Pardavi, supredsjedateljica Helsinškog odbora. Smatra i da nove mjere trebaju zastrašiti one koji  i dalje dolaze u Mađarsku, unatoč ogradi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je Mađarska podigli ogradu u listopadu prošle godine, protok migranata kroz tu zemlju praktički je zaustavljen.

Međutim, kako su se  vremenske prilike poboljšale posljednjih nekoliko tjedana, broj migranata je povećan,  te mnogi pokušavaju prerezati ogradu i ući u Mađarsku unatoč prisutnosti jakih policijskih snaga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo