prijevremeni predsjednički izbori / Maduro ponovno kandidat za predsjednika Venezuele

Image
Foto: Bensalem Billal/ABACA/PIXSELL

Bivšem vozaču autobusa Maduru je popularnost nešto porasla u zadnje vrijeme, ali nesklono mu je više od 70 posto birača, prema anketi instituta Delphos

2.2.2018.
23:05
Bensalem Billal/ABACA/PIXSELL
VOYO logo

Vladajuća stranka Venezuele imenovala je predsjednika Nicolasa Madura svojim kandidatom za prijevremene predsjedničke izbore koji se trebaju održati do kraja travnja, a ih protukandidata jer je oporba oslabljena

"Kandidatura je odobrena aklamacijom. Vi ste službeno kandidat Ujedinjene socijalističke stranke Venezuele", izjavio je drugi čovjek stranke Diosdado Cabello, na političkom sastanku u nazočnosti Madura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maduro (55), koji je tijesno pobijedio 2013., kao nasljednik socijalističkog predsjednika Huga Chaveza, trebao bi lako pobijediti na izborima jer su vladajući učinili potrebno kako bi spriječili natjecanje vodećih oporbenih kandidata.

"Apsolutno je logično da kandidat bolivarske revolucije za izbore bude Nicolas Maduro. Brat, drug besprijekornog revolucionarnog ponašanja... Pobijedit ćemo, nema sumnje", rekao je Cabello, potpredsjednik stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivšem vozaču autobusa Maduru je popularnost nešto porasla u zadnje vrijeme, ali nesklono mu je više od 70 posto birača, prema anketi instituta Delphos.

Unatoč tomu, analitičari ističu da će najveći izazov biti visoka apstinencija među oporbom koja je onemogućena da se valjano takmiči i nejedinstvena je. Vrhovni sud skrojen po mjeri Madurove vlade prošli je tjedan blokirao kandidata oporbene koalicije Demokratskog jedinstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oporbenom  čelniku Henriqueu Caprilesu, koji je dvaput bio predsjednički kandidat, zabranjeno je da se natječe. Bivši gradonačelnik Leopoldo Lopez je u kućnom pritvoru jer je vodio prosvjede protiv Madura, a Freddy Guevara krije se u rezidenciji čileanskog veleposlanika kako bi izbjegao uhićenje zbog istih takvih optužbi. 

Nekadašnji vođa sindikata Andres Velasquez pokazao je interes da se natječe, no svi analitičari dvoje u to da će izbori biti pošteni i pravični.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Venezuela, prva u svijetu po dokazanim zalihama nafte, godinama se guši u krizi i hiperinflaciji koja bi u 2018., prema prognozama Međunarodnog monetarnog fonda trebala dosegnuti 13.000 posto, a kronične nestašice hrane i lijekova pogađaju već osiromašeno stanovništvo.

Vlada je prošli tjedana objavila da će se prijevremeni izbori održati prije kraja travanja, a točan datum tek će se objaviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo