promjena zakona / Maloljetni Francuzi će od sljedećeg mjeseca moći u kinima gledati scene pravog seksa

Image
Foto: RTL

Najavljene promjene 'opustit će' sistem rangiranja filmova kojeg često kritiziraju filmaši i konzervativne grupe

19.1.2017.
14:23
RTL
VOYO logo

Maloljetnim Francuzima više neće biti zabranjeno gledati scene pravog seksa u kinima nakon što na snagu stupi novi zakon sljedećeg mjeseca. Najavljene promjene "opustit će" sistem rangiranja filmova kojeg često kritiziraju filmaši i konzervativne grupe, prenosi BFM TV.

Od 2003. godine, mlađima od 18 godina zabranjeno je gledati "nesimulirane scene seksa i esktremno nasilje" u francuskim kinima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošlogodišnje izvješće otvoreno kritizira taj sistem, argumentirajući kako je granica između pravog i odglumljenog seksa nestala proteklih godina. 

Novi zakon trebao bi stupiti na snagu u veljači.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zabrana djeci mlađoj od 18 godina više se neće automatski primjenjivati po pitanju filmova koji sadrže scene pravog seksa, već se tiče djela u kojima je vjerojatnije da će nasilje ili scene seksa ozbiljno povrijediti nevinost maloljetnika", izjavilo je Ministarstvo kulture za BFM TV.

Kontroverza oko sistema rangiranja izbila je prošle godine nakon što je erotski 3D film "Love" klasificiran za publiku ispod 16 godina starosti - ono što je rejting "R" u Americi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo