talibani 2.0 / Maltretiranje žena, pogubljenja i šerijatski zakon: jesu li novi talibani tolerantniji? 'Ponovno ćemo vidjeti strahote'

Kršenja ljudska prava diljem zemlje jutros je potvrdio i UN

25.8.2021.
7:45
VOYO logo

Nemilosrdne likvidacije nepoćudnih civila i gaženje svih poznatih ljudskih prava izazivaju najviše zgražanja. Na ulicama već sada nema žena.
Nakon toga teško je povjerovati u analize koje kažu da je ova generacija talibana puno tolerantnija od one koja je osvojila Kabul prije 25 godina.

 Nadrealni prizori talibana u lunaparku, čak i na vrtuljku, nastali su u isto vrijeme dok su pripadnici pokreta zauzimali predsjedničku palaču prvi put nakon 20 godina. U njoj i u teretanu, u kojoj su se također snimali mobitelima koje danas, eto, i talibani imaju.

U isto vrijeme svijet je gledao kako deseci tisuća Afganistanaca jedini spas vide na kabulskom aerodromu i bijegu iz Islamskog emirata Afganistana, kako su nazvali zemlju. Uspjeli su rijetki, poput ove aktivistice koja je spas našla u Njemačkoj.

Image
Otkriveno je /

VIDEO Talibani ubili slavnog komičara, a on im se smijao u lice sve do posljednjeg trenutka. Prerezali su mu vrat

Image
Otkriveno je /

VIDEO Talibani ubili slavnog komičara, a on im se smijao u lice sve do posljednjeg trenutka. Prerezali su mu vrat


Zarifa Ghafari ,aktivistica za ženska prava u Afganistanu, rekla je: "Ovdje sam da dignem glas za onih 99% ljudi u Afganistanu koji ne mogu izaći iz svojih kuća. Za one žene koje više ne mogu raditi, za one žene koje nemaju šansu govoriti".

Da je tako svjedoči i producentica RTL-a koja je šest mjeseci živjela i radila na televiziji u Kabulu. Svi njezini suradnici s kojima je u kontaktu bojali su se talibana i kada nisu bili na vlasti. Sada u strahu za život, sinoć su pokušali s djecom se probiti do aerodroma, bez uspjeha.

Danijela Habek, producentica RTL-a, rekla je: "Oni se skrivaju u kući i ne znaju što će. To su šef scenografije i šef grafike s moje televizije, šef grafike mi je rekao da je zakopao hard disk sa svim informacijama i dokazima da je radio u medijima, zakopao je to u vrtu, da mu to ne nađu, da ga ne bi ubili na licu mjesta. I da, talibani idu od vrata do vrata i ubijaju ljude".

Kršenja ljudska prava diljem zemlje jutros je potvrdio i UN.

Michele Bachelet, visoka povjerenica UN-a za ljudska prava, rekla je: "Oni, između ostalog, uključuju pogubljenja civila i pripadnika afganistanskih snaga sigurnosti po kratkom postupku. Ograničenja prava žena, uključujući pravo na slobodno kretanje i pravo djevojčica na pohađanje škole".

Sve to Afganistanci su već doživjeli. Prva vladavina talibana od '96. do 2001. pamti se po najstrožoj interpretaciji šerijatskih zakona ikad viđenoj u islamskom svijetu. Zabrana glazbe, kina i televizije bila je manji problem, najviše su trpjele žene. Bičevalo ih se, nisu smjele u školu, niti iz kuće bez burke i pratnje muškaraca, koji su pak morali imati brade. Bilo je javnih egzekucija, odsijecanja ruku za običnu krađu. I sada mnogi strahuju što slijedi u zemlji u kojoj za tjedan dana ne bi trebalo biti niti jednog savezničkog vojnika. Voditelj američkog Last Week Tonighta imao je jasan zaključak i filmsku referencu.


"Amerika se sada pridružila dugom popisu zemalja koje su došle u Afganistan kako bi ispunile neke svoje interese, da bi ga napustile poražene. To je uzorak tako univerzalno poznat da je doslovno bio temelj radnje Ramba 3".

"Ovo je Afganistan! Aleksandar Veliki pokušao je osvojiti ovu zemlju, potom Džingis Kan, potom Britanci, sada i Rusija. Drevni neprijatelji imali su molitve o ovom narodu, "da nas Bog spasi od otrova kobre, zubiju tigra i osvete Afganistanaca". Razumiješ što to znači?"

Rambo je ondje ratovao protiv Sovjeta na strani mudžahedina, iz kojih su kasnije nastali talibani, što ističe i novinar i diplomat koji regiju prati još od 70-ih.


"Pomagali su mudžahedine da Sovjeti ne dobiju taj rat. Ovaj put Zapad je izgubio bez da su talibane pomagale neke snage iz Kine, Rusije, Uzbekistana i slično. Dakle, poraz je čist", izjavio je Bogoljub Lacmanović, bivši novinar i diplomat u Moskvi.

Bez obzira na to što imaju mobitele i oblače se nešto šarenije i s modnim dodacima, današnji talibani nisu nimalo drukčiji, uvjeren je novinar Večernjaka koji godinama prati njihovo djelovanje.

Hassan  Haidar  Diab, novinar Večernjeg lista, rekao je: "Da mi gajimo nade i vjerujemo da se taj čovjek, koji je odrastao otrovan s jednom okrutnom ideologijom koju njeguje ISIL i Al Qaida, da se on može promijeniti. Kako i na koji način? Kada se fokus javnosti malo odmakne od Afganistana i Kabula, ja sam siguran da ćemo ponovno vidjeti strahote koje će se dogoditi".

I tako bi puni smisao mogla dobiti izreka koje su se talibani držali svih ovih godina - zapadnjaci možda imaju satove, ali mi imamo vrijeme. I došlo je vrijeme kada ponovno preuzimaju vlast. Na užas mnogih sunarodnjaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo