populizmom do razornih posljedica / Meksički predsjednik objasnio zašto je Trumpa usporedio s Hitlerom i Mussolinijem

Image
Foto: AP

Pena Nieto je u ožujku Trumpa usporedio s diktatorima i objasnio da populisti nameću pojednostavljena rješenja za složene probleme

30.6.2016.
7:32
AP
VOYO logo

Meksički predsjednik Enrique Pena Nieto, koji je američkog republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa u ožujku usporedio s Hitlerom i Mussolinijem, u srijedu je objasnio da je time želio podsjetiti kako razorne mogu biti posljedice populizma. 

Na konferenciji za novinare s predsjednikom Sjedinjenih Država Barackom Obamom i kanadskim premijerom Justinom Trudeauom na summitu zvanom "Tri amigosa", Pena Nieto je upozorio da je populizam opasan za globalizirani svijet. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"(Adolf) Hitler, (Benito) Mussolini, svi znamo kakav je bio rezultat", rekao je Nieto i dodao da je time želio potaknuti ljude na razmišljanje. 

Image
'ponovno preuzeli kontrolu' /

Trump oduševljen Brexitom: 'Mislim da je to izvanredno, to je fantastično!'

Image
'ponovno preuzeli kontrolu' /

Trump oduševljen Brexitom: 'Mislim da je to izvanredno, to je fantastično!'

Trump je uvrijedio Meksiko obećanjem biračima da će, postane li predsjednik, dati sagraditi zid duž granice prema Meksiku kako bi zaustavio meksičke useljenike i prisiliti Meksiko da plati gradnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pena Nieto je u ožujku Trumpa usporedio s diktatorima kao što su Hitler i Mussolini i objasnio da populisti nameću pojednostavljena rješenja za složene probleme.

"Na raznim mjestima postoje politički akteri i politički vođe koji populističkim i demagoškim stajalištima pokušavaju ukloniti ili uništiti ... ono što smo desetljećima gradili", rekao je meksički predsjednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trump je obećao ukinuti Sjevernoamerički sporazum o slobodnoj trgovini (NAFTA) ili dogovoriti novi sporazum, ako pobijedi na izborima.

"Izolacija nije put, ali integracija jest", rekao je Pena Nieto i ponovio da će Meksiko surađivati sa svakim tko postane idući američki predsjednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je rekao da je Transpacifičko partnerstvo (TPP) o slobodnoj trgovini šansa da tri zemlje bolje potvrde svoje veze.  

Trump se protivi i TPP-u koji je 12 država potpisalo u veljači, no SAD taj sporazum neće ratificirati zbog prevelikog otpora kod kuće. Obama je u srijedu izjavio kako je odlučan u tome da osigura visoke radničke i trgovinske standarde unutar tog sporazuma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo