pravila su jasna / 'Mi nismo obitelj, mi smo firma', rekao je još otac kraljice Elizabete. Čemu se onda čudi princ Harry kada je dao 'otkaz' u najpoznatijoj svjetskoj Firmi, zašto bi ga plaćali?

Image
Foto: Shutterstock

Ugrubo rečeno kada neki zaposlenik da otkaz u nekoj firmu, naravno da ga ona više neće financirati

9.3.2021.
13:56
Shutterstock
VOYO logo

U jednom od najiščekivanijih intervjua godine s bivšim kraljevskim parom Meghan Markle i princom Harryjem, Meghan je u razgovoru s Oprah vrlo jasno kraljevsku obitelj nazvala Firmom.

"Firma aktivno nastoji izvrnuti sliku iznoseći krive informacije", izjavila je Meghan. Iako u javnosti niti jedan član kraljevske obitelji kraljevsku familiju tako ne naziva, među sobom i sami članovi tako govore, a isti termin koriste i poznavatelji kraljevske obitelji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I to nikoga ne treba čuditi jer uistinu je riječ o jednoj od najpoznatijih Firmi, a sam termin prvi je upotrijebio otac kraljice Elizabethe, George VI. koji je rekao: 'Mi nismo obitelj, mi smo firma'. Time je želio naglasiti da je svatko od njih zaposlenik koji ima svoju ulogu te je od iznimne važnosti da i dobiveni posao obavlja u svrhu dobrobiti cjelokupne firme.

Uhodan posao Firme

A ta je Firma uistinu uhodana. Većinu prihoda kraljica i njezin nasljednik, princ Charles dobivaju od vlade Velike Britanije i svojih privatnih posjeda. Tri glavna izvora prihoda kraljice su: sredstva koja joj uplaćuje vlada Sovereign Grant (državne darovnice), vlasništvo nad vojvodstvom Lancaster te njezino osobno bogatstvo i ulaganja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče Sovereign Grant njom se financiraju kraljičine službene dužnosti, uključujući putovanje, zabavu i održavanje palače, no ne uključuje troškove osiguranja nje i njene obitelji. Iako je riječ o javnom novcu  nije baš da svaki porezni obveznik izdvaja svoj dio za njega, već se on financira profitom iz nekretnina i portfolija vrijednog 13 milijardi dolara Posjeda Krune. Prihod prvo ide u državnu riznicu, a potom se isplaćuje obitelji.

Image
pišu britanski mediji /

Uzbuna u kraljevskoj obitelji nakon intervjua Meghan i Harryja, obitelj sastanči: 'Bacili su atomsku bombu na nas!'

Image
pišu britanski mediji /

Uzbuna u kraljevskoj obitelji nakon intervjua Meghan i Harryja, obitelj sastanči: 'Bacili su atomsku bombu na nas!'

Kraljica prima 25 posto profita od kraljevskog posjeda svake godine, što je povećanje od 15 posto od količine koju je prethodno dobivala. Od 2019. to iznosi oko 82 milijuna funti. No, treba gledati i da je kraljevska obitelj brend koji britanskoj ekonomiji godišnje doprinese 1,8 milijardi funti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve vrlo jasno raščlanjeno

Image
Foto: www.profimedia.hr

Njezin drugi važan izvor prihoda je vojvodstvo Lancaster, riječ je o privatnim posjedima koji obuhvaćaju trgovačke, poljoprivredne i stambene nekretnine, a okvirno kraljica na tome zaradi 19,2 milijuna funti te taj novac  koristi za službene i privatne troškove, a uključuje i troškove drugih članova kraljevske porodice koji obavljaju službene dužnosti u njezino ime.

Bogatstvo kraljice Elizabete, prema procjeni britanskih medija, iznodi oko 360 milijuna funti. Princ Charles, pak,  dio bogatstva ostvaruje preko vojvodstva od Cornwalla, privatnog imanja koje financira sve njegove aktivnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dao 'otkaz', a htio bi novac

Image
Foto: www.profimedia.hr

Princ Harry u intervjuu Oprah požalio da mu je kraljevska obitelj ukinula financije na dan kada je odstupio s kraljevskih dužnosti. Kako je naglasio bio je šokiran jer je ostao i bez kraljevskog osiguranja kada se sa suprugom i sinom odlučio odseliti iz Velike Britanije. No, nejasno je kako je Harry koji je dobar poznavatelj funkcioniranja Firme  očekivao da će biti bilo kako drugačije.

Nakon što su odstupili s dužnosti kraljica Elizabeta 'skinula' im je kraljevske titule i ukinula javno financiranje, što je vrlo razumljivo jer ugrubo rečeno kada neki zaposlenik da otkaz u nekoj firmi, naravno da ga ona više neće financirati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I ovo zvuči pomalo grubo jer je riječ o obitelji, a ne firmi, ali novac koji su dobivali, a to je pet posto od Sovereign Granta, oni su trebali i opravdati, a njihovim odlaskom za time nije bilo potrebe. No, to ne znači da je odbjegli kraljevski par ostao bez novca. 

Harryju ostaje 30 milijuna funti koje je naslijedio, a sama Meghan ima bogatstvo procijenjeno na četiri milijuna funti. Tako da je to ono što mu i pripada, a što se tiče ostatka, priča je vrlo jasna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su prema nekim najavama trebali dobivati tri milijuna dolara od princa Charlesa, čini se da se to nije dogodilo, i jasno da je Harryju to šok jer prihodi od vojvodstva Cornwalla pokrivali su 95 posto njihovih troškova, dok su radili kao članovi kraljevske obitelji. 

No, oni to više nisu i pravila u najpoznatijoj Firmi oduvijek su bila jasna tako da čudi da Harry se iščuđava nečemu za što je znao kako funkcionira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo