svi žele sigurnost / Ministri se zauzeli za ulazak Crne Gore u NATO, Pusić: 'Bitno je imati stabilno susjedstvo'

Image
Foto: AP Images

Kao zemlja koja je dobila pozivnicu 2008., Hrvatska smatra da je vrlo važno imati stabilno susjedstvo i zato podržavamo Crnu Goru na njenom putu, rekla je Pusić

5.6.2015.
14:37
AP Images
VOYO logo

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i njezini kolege iz Bugarske i BiH zauzeli su se u petak u Budvi na forumu o globalnoj sigurnosti da Crna Gora dobije pozivnicu za članstvo u NATO-u.

Pusić i njezini kolege su u Budvi sudjelovali na petom 2BS (To be secure, Biti siguran) forumu koji je ove godine posvećen budućim perspektivama globalne sigurnosne arhitekture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bilo bi vrlo važno da s ovog skupa pošaljemo poruku da je Crna Gora apsolutno spremna za dobivanje pozivnice do kraja ove godine, a da na idućem summitu postane član", istaknula je Pusić, kako je priopćio MVEP.

Kao zemlja koja je dobila pozivnicu 2008., a godinu poslije i postala punopravna članica, Hrvatska smatra da je vrlo važno imati stabilno susjedstvo i zato podržavamo Crnu Goru na njenom putu i smatramo da treba postati članica ovog Saveza, rekla je Pusić. "Ono što je Hrvatska dobila članstvom i u EU i NATO-u je politička i svaka druga zrelost, a na svakodnevnoj razini, ono što građani kažu jest - sigurnost", rekla je Pusić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska šefica diplomacije govorila je na panelu "Pozicioniranje NATO-a na globalnoj šahovskoj ploči", a sudjelovali su i njezini kolege iz Albanije Ditmir Bushati, Igor Crnadak iz BiH, Daniel Mitov iz Bugarske i crnogorski domaćin Igor Lukšić.

NATO se promijenio od hrvatskog ulaska u članstvo i "stoga bismo trebali razgovarati o novoj ulozi NATO-a", rekla je Pusić na panelu pod nazivom "Pozicioniranje NATO-a na globalnoj šahovskoj ploči".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mitov je govorio o prijetnjama demokratskom poretku, od onog što radi Islamska država do prijetnja Rusije u Ukrajini te istaknuo da se nije na vrijeme reagiralo, još 2008. pri krizi u Gruziji.

"Preda nama je zadatak da držimo što čvršćim naše transatlantsko jedinstvo", istaknuo je Mitov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I on se zauzeo za to da Crna Gora do kraja godine dobije pozivnicu, upravo radi jedinstva u obrani demokratskih vrijednosti.

Bushati je istaknuo da je proces približavanja zemalja NATO-u koristan i zemljama u procesu, ali i NATO-u u smislu sigurnosti i stabilnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bolja koordinacija NATO-a i EU-a sa zemljama regije je ključna, kada se promatra aktualno stanje u Makedoniji, drži Bushati.

Crnadak je kazao da BiH kao partnerska zemlja potpuno podupire uručivanje pozivnice za članstvo Crnoj Gori i dodao da u BiH postoji konsenzus o suradnji s NATO-om, ali ne i o članstvu u NATO-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo