domorodci uzvraćaju udarac / Misionari stoljećima vrebaju domorodačko stanovništvo. Ono se sada, po prvi puta ikad, udružilo protiv njih

Image
Foto: Shutterstock

"Oni vrše invaziju na naš teritorij bez našeg dopuštenja. I bez dopuštenja vlasti", rekao je domorodački odvjetnik.

1.11.2021.
17:30
Shutterstock
VOYO logo

Iako vrlo rijetke, na svijetu još uvijek postoje zajednice domorodačkih plemena koje su ostale netaknute od civilizacije. Ove su zajednice plijen skupina koje su do sada uložile milijune i milijune dolara kako bi doprijele do njih.

Misionari takve ljude zovu "nedostignutima", a najviše predani cilju da s njima stupe u kontakt su Američki evanđelisti. Kršćanski poslanici do sada su dali ogroman novac kako bi izradili detaljne mape životnih prostora domorodaca. Otisnuli su se na mnoge letove, čak i kupovali helikoptere, a u svom cilju da ih preobrate na kršćanstvo neki su gubili živote.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveći plijen njihovih misija danas su domorodci koji žive na području Amazone, točnije brazilske Javari doline. Ova dolina dom je najvećoj populaciji domorodaca, koja se procjenjuje na 6300 stanovnika.

Misionari krše brazilske zakone

No, biblijski nalog prema kojem Isusovi sljedbenici pokušavaju proširiti riječ o spasitelju svim narodima i ljudima ovoga svijeta, sve se više sukobljava sa zakonima u Brazilu, gdje je pravo na dobrovoljnu izolaciju sastavni dio ustava i gdje je protuzakonito kontaktirati izolirane starosjedilačke skupine bez dopuštenja vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada, po prvi put, autohtone zajednice u dolini Javari uzvraćaju udarac koristeći državno oruđe protiv neželjenih i, kako kažu, ponekad ilegalnih vjerskih prodora na njihova područja.

"Oni vrše invaziju na naš teritorij bez našeg dopuštenja. I bez dopuštenja vlasti“, objasnio je za The Washington postEliseo Marubo, prvi domorodački odvjetnik koji je odrastao u dolini Javari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao jedini pravni zastupnik svojih naroda, Marubo je prošle godine u njihovo ime podnio prvu tužbu domorodačke skupine s ciljem protjerivanja kršćanskih misionara s njihovog teritorija. Pobjeda bi mogla postaviti pravni presedan, dodatno ograničiti pristup izoliranim skupinama i umanjiti povijesnu ulogu koju su američki evanđelisti igrali u prašumama.

Image
Foto: Shutterstock
Image
Foto: Shutterstock

Unija autohtonih naroda u dolini Javari tvrdi da su dva američka misionara, jedna misionarka i njezin suprug planirali doći do izoliranog naroda Korubo, i potencijalno ih izložiti koronavirusu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudac je naredio preliminarno protjerivanje misionara, zajedno s brazilskim ogrankom velike američke evanđelističke organizacije, dok traje pandemija. Ali Marubo nije bio zadovoljan. Čuo je glasine da su se Amerikanci vratili i pozvao je vođe domorodačkih plemena koji su zbog zajedničkih neprijatelja zaboravili na vlastite razmirice.

'Zavadili su pleme'

Marubo nije želio da misionarima dolasci budu zabranjeni samo tijekom pandemije. Želio je da zauvijek odu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegovo je iskustvo s misionarima ujedno bilo i njegovo prvo iskustvo s bijelcima. Njegovu kulturu u kojoj je poligamija normalna, zajedno sa svim njihovim tradicionalnim ritualima, proglasili su demonskom. Nakon što su izvrijeđali njihov način života, pleme ih je otjeralo. Za Maruba, to je sve što treba znati o misionarima. Sada ih naziva "ratnicima Biblije".

No, tek je nedavno o misionarima počeo razmišljati kao o prijetnji. Počeo je primati radijske poruke dalekih sela u kojima se pričalo o upadima misionara. Početkom prošle godine, dok je pandemija ulazila u Brazil, kontakti bliski misionarima rekli su da Amerikanci planiraju putovanje u izolirani Korubo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Američki misionari tamo žive 65 godina”, rekao je Gilberto Marubo o skupini misionara čije se matično udruženje zove 'New Tribe', a koji su se nastanili blizu plemena u kojem je on odrastao.

Objasnio je da su okrenuli zajednicu protiv nje same - podijelivši je između onih koji su ih htjeli u blizini i onih koji nisu. Rekao je da su misionari nedavno otišli u selo tražiti potpise, kršeći sudski nalog, kako bi podržali njihov službeni zahtjev za povratak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moj je cilj zauvijek im zabraniti povratak. Samo nam stvaraju probleme", zaključio je Marubo čija pravna bitka uz ostale vođe domorodačkih plemena sada tek počinje.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo