skandal poprima sve veće razmjere / Mitsubishi priznao da je varao na testu potrošnje goriva čak 25 godina

Image
Foto: AP

Mitsubishi je potrošnju goriva testirao metodama koje nisu u skladu s japanskim zakonima čak 25 godina, puno više nego što se ranije znalo

26.4.2016.
12:17
AP
VOYO logo

Japanski proizvođač automobila Mitsubishi prošli je tjedan priznao je da je manipulirao s podacima o potrošnji goriva u više od 600.000 vozila, a sada kažu da su to radili od 1991. godine. 

Predsjednik kompanije Tetsuro Aikawa izjavio je da se istraga nastavlja te ukazao na mogućnost da se tijekom iste pronađe još nepravilnosti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nemamo cijelu sliku toga što se događalo te smo u procesu koji će to utvrditi. Ja osjećam veliku odgovornosti", izjavio je Aikawa na press konferenciji. 

Mitsubishi je šesti najveći japanski proizvođač automobila, a otkako je prošli tjedan priznao da je preuveličao potrošnju goriva na četiri modela mini vozila, uključujući dva proizvedena za Nissan, izgubio je pola tržišne vrijednosti - oko 3,9 milijardi dolara. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz kompanije su rekli da će odbor vanjskih stručnjaka izvijestiti o rezultatima istrage za tri mjeseca. 

Mitsubishi je podatke za testove potrošnje goriva skupljao prema američkim standardima, gdje je uobičajenija brža vožnja po autocestama umjesto prema japanskim standardima, koji su postavljeni za vožnju po gradu što znači da se automobil češće zaustavlja i troši više goriva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo