Veliki uspjeh / A rugali su joj se: Mlada Tuzlanka od izbjeglice iz BiH dogurala do ministrice u Austriji

Image
Foto: Facebook

Alma Zadić poručila je da je njezin ulazak u parlament važan ne samo njoj nego i svim ljudima koji su došli u Austriju

2.1.2020.
14:02
Facebook
VOYO logo

Alma Zadić (35), podrijetlom iz Bosne i Hercegovine, postala je ministrica pravosuđa u novoj austrijskoj Vladi. Ona je članica stranke Zelenih koja je potpisala koalicijski sporazum s austrijskom konzervativnom Narodnom strankom kancelara Sebastiana Kurza. Zeleni su dobili znatan broj mandata i od 15 ministarstava njihova su četiri, među kojima je i ministarstvo pravosuđa koje je povjereno Almi Zadić koja je time postala najmlađa ministrica pravosuđa u povijesti te zemlje, piše Klix.ba.

VEZANE VIJESTI:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Alma Zadić je kao izbjeglica iz Tuzle 1994. kao desetogodišnja djevojčica s roditeljima došla u Beč u kojem je završila Pravni fakultet, nakon toga je studirala u New Yorku na prestižnom Sveučilištu Columbia. Nakon povratka iz SAD-a radi kao odvjetnica idućih sedam godina. Zbog svojeg je podrijetla u prošlosti bila meta verbalnih napada. 


Zadić je prva žena podrijetlom iz Bosne i Hercegovine koja je izborila mjesto u najvišem zakonodavnom tijelu Austrije na izborima 2017. godine. S obzirom na to da joj je povjereno jedno od najvažnijih resora, napravila je i korak više. Kada je prije dvije godine izabrana u austrijski Parlament poručila je da je njezin ulazak u parlament važan ne samo njoj nego i svim ljudima koji su došli u Austriju, a koji nisu rođeni u toj zemlji, kao i ljudima iz BiH i s područja bivše Jugoslavije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još jedna zanimljivost je u tome da je Zadić prva ministrica u Vladi Austrije s imigrantskom pozadinom, što je posebno zanimljivo u kontekstu poznate antimigrantske politike prethodne vlade, ali i kancelara Sebastiana Kurza.

Čuvši da je nominirana za ministricu, austrijski desničari odmah su uputili niz kritika, naglašavajući njezino podrijetlo, ali i vjersku pripadnost, piše Klix.ba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo