Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
pregovori na mrtvoj točki

MMF napustio pregovore s Ciprasom, Juncker: 'Grčka je poput krave na tankom ledu!'

Juncker je u četvrtak ujutro, pri dolasku na summit, rekao da je Grčka poput "krave na tankom ledu", što je njemačka izreka za tešku situaciju

Image
Foto: AP Images
K.T./HINA/ 11.6.2015. u 20:42
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Izaslanstvo Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za pregovore s Grčkom napustilo je u četvrtak Bruxelles ocijenivši da još nema približavanja stajališta oko reforme koje bi grčka vlada trebala poduzeti u zamjenu za financijsku pomoć.
Glasnogovornik MMF-a Gery Rice rekao je u Washingtonu da je "lopta sada na grčkoj polovici igrališta".

"I dalje različito gledamo na stvari u većini ključnih područja. U posljednje vrijeme nije zabilježen napredak u približavanju tih stajališta", rekao je Rice.

Predstavnici grčke vlade i triju institucija, grčkih vjerovnika (MMF, Europska komisija i Europske središnje banke) već tjednima vode pregovore na tehničkoj razini o reformama koje bi Grčka trebala poduzeti kako bi se deblokirala zadnja rata iz sadašnjeg programa financijske pomoći od 7,2 milijarde eura. Bez toga Grčka teško može izbjeći bankrot jer već do kraja ovoga mjeseca mora vratiti MMF-u 1,6 milijardi eura.

Image
Foto: Wiktor Dabkowski/DPA/PIXSELL
Image
Wiktor Dabkowski/DPA/PIXSELL

(Foto: Wiktor Dabkowski/DPA/PIXSELL)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Paralelno s tehničkim pregovorima, u protekla dva dana vođeni su razgovori i na najvišoj političkoj razini. Na marginama summita EU-a i zemalja Latinske Amerike i Kariba s premijerom Aleksisom Ciprasom razgovarali su njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Francois Hollande i predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker.

Juncker je s Ciprasom razgovarao u dva navrata - u srijedu navečer imali su kratki 10-minutni razgovor, a u četvrtak popodne razgovarali su dva sata.

Upravo se čita

Image
peti dan reforme smeća

FOTO Inspekcija RTL.hr-a: Smeće u plavim vrećicama ne baca skoro nitko. Teško ih je i kupiti, jedva smo ih našli

Cipras je nakon toga sastanka izjavio da se "pregovara o tome kako prevladati razlike koje opstaju u vezi s proračunom i financijama kako bismo došli do sporazuma koji jamči oporavak Grčke, socijalnu koheziju i održivi javni dug".

Juncker je u četvrtak ujutro, pri dolasku na summit, rekao da je Grčka poput "krave na tankom ledu", što je njemačka izreka za tešku situaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk pozvao je Grčku da bude realistična i prestane s igrama u pregovorima o nastavku finacijske pomoći kako bi izbjegla bankrot.

"Mislim da grčka vlada treba pokazati više realizma, sada nije trenutak za igre. Sada nam trebaju odluke a ne više pregovori. Bojim se da bi u jednom trenutku netko mogao odsvirati kraj", rekao je Tusk na konferenciji za novinare po završetku summita EU-a i zemalja Latinske Amerike i Kariba.

Tusk je upozorio da je Grčkoj praktički preostalo samo tjedan dana, do sljedećeg sastanka ministara financija, koji se okupljaju 18. lipnja u Luxembourgu.

K.T./HINA/ 11.6.2015. u 20:42
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
dijele se fotorafije

VIDEO Misteriozni svjetlosni stupovi pojavili se u nekoliko ruskih gradova. 'Je li to novo Putinovo oružje?'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba