Povijesni kompromis / Mostar izbrisao sva ustaška imena svojih ulica, pogledajte oko kojih novih su se dogovorili HDZ, SDA i SNSD

Image
Foto: Denis Kapetanović/Pixsell

Više nema imena ministara iz NDH ili ustaških časnika koji su se borili za okupatora. Zamijenili su ih zaslužni ljudi, neki i naši donedavni suvremenici

14.7.2022.
15:43
Denis Kapetanović/Pixsell
VOYO logo

Sporna i neprimjerena imena šest mostarskih ulica konačno odlaze u ropotarnicu povijesti, objavio je danas na svom FB profilu Mario Kordić, gradonačelnik Mostara iz HDZ-a BiH.

Lokalni mediji prenijeli su da je Gradsko vijeće Grada Mostara promjene imena ulica izglasalo većinom od 25 glasova za i osam suzdržanih, a kakvom je činu riječ najbolje govori o kakvim je imenima riječ:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ulica Mile Budaka ubuduće će biti Ulica Alekse Šantića, Vokića i Lorkovića postaje Tina Ujevića, Rafaela Bobana preimenuje se u fra Ljudevita Laste, Ulica Đure Spuževića postaje Ulica Ismeta Ice Voljevice, ona koja je od 1990-ih bila Jure Francetića postaje Humska ulica, a Ulica Ive Zelenike postat će Ciglana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odnosno, Mostar je konačno, okupivši glavne nacionalne stranke BiH na toj razini uspio maknuti imena ustaških ministara, vođa i zločinaca iz naziva svojih toponima.

"Peteročlano povjerenstvo, koje su uz mene činili predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić, predsjednici klubova Srba, Hrvata i Bošnjaka u Gradskom vijeću Mostara Velibor Milivojević, Vlatko Marinović i dr. Zlatko Guzin", napisao je gradonačelnik Kordić, "u kratkom roku dogovorilo je zajednički prijedlog da se zamjene imena pet mostarskih ulica, a prijedlog su danas vijećnici većinom glasova podržali."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je dalje konstatirao da je riječ o "civilizacijskom iskoraku": "Uspjeli smo izmijeniti sporne nazive ulica koje su godinama unazad stigmatizirale Grad Mostar. Iako je posljednjih dana u javnom prostoru bilo ružnih poruka danas smo uspjeli napraviti pozitivan iskorak."

Image
5 ulica /

Apel međunarodnih diplomata vlastima u Mostaru: 'Preimenujte ulice nazvane po ustaškim vođama!'

Image
5 ulica /

Apel međunarodnih diplomata vlastima u Mostaru: 'Preimenujte ulice nazvane po ustaškim vođama!'

Za komentar smo nazvali splitskog Mostarca, odnosno mostarskog Splićanina, povjesničara, publicista i kolumnista Dragana Markovinu koji je na ovaj problem ukazivao godinama, posebno u posljednje vrijeme lobirajući da svoju ulicu u Mostaru dobije Predrag Matvejević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bez obzira što su s ljevice kritizirali ovu odluku, smatram da je ovo zaista pozitivna promjena", kazao je Markovina, odmah međutim dodavši dio izjave iz koje je jasno da iskorjenjivanje ustaških naziva ulica ne romantizira u dijelu stvarnosti života u Mostaru:

"Očito je bilo potrebno da se Partizansko groblje do kraja devastira, pa da zapadni ambasadori naprave potreban pritisak, u prvom redu na HDZ."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o vandalskom pohodu na umjetničko remekdjelo, memorijalni kompleks u Mostaru poginulim borcima Narodnooslobodilačkog pokreta, za koji je arhitekt Bogdan Bogdanović izgradio hrabar i inovativan projekt, a koji je nakon nekoliko godina dovršen 1965.

U noći sa 14. na 15. lipnja neutvrđen broj nepoznatih počinitelja uništio je više od 600 kamenih spomen ploča, išaravši ostatak kompleksa nacističkih i kolaboracionističkim znakovima iz 2. svjetskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio je to i kulturocid i ekstremistički napad kakav čak niti Mostar kakav je u postratnom dobu, više nije mogao trpjeti. Markovina nam je kazao da je ranije HDZ BiH izražavao spremnost da se uklone nazivi ulica po ljudima iz NDH, ali se to istodobno uvjetovalo preimenovanjem Ulice maršala Tita, najduže mostarske ulice koja se nalazi u istočnom dijelu grada.

"Osnovali su komisiju iz koje su izbacili cijelu opoziciju", objasnio nam je Markovina kako su se odvijale stvari nakon povijesnog skandala s rušenjem po Partizanskom groblju i potom i pritiska zapadnih ambasadora, "Napravili su po meni i jedan pristojan kompromis."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pobrojao je da su se predstavnici HDZ-a BiH, SAD i SNSD uspjeli dogovoriti o imenu fra Ljudevita Laste unatoč snimci na kojoj u prvoj polovici 90-ih pozdravlja ustaškim pozdravom, ali za kojega je određeni broj Bošnjaka posvjedočio da je u ratu pomagao i Bošnjacima, koji su bili proganjani u zapadnom dijelu grada kojim je vladao HVO.

Markovina je rekao da je ulica Šantiću, a koja je u ratu bila na prvoj liniji fronta podijeljenog grada, prva ulica u tom gradu nakon rata nazvana po nekom Srbinu. Konačno, Ismet Ico Voljevica je rođeni Mostarac, karikaturist i slikar koji je nakon Drugog svjetskog rata život proveo u Zagrebu, obilježivši Večernji list sa 12.830 komentara svog "Grge".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mogli su jednu ulicu dati i Matvejeviću", primijetio je Markovina, ali dodajući: "Simbolički, ovo je bitan korak naprijed za grad. Ovime je izbrisano jedno od najgorih naslijeđa iz 1990-ih. Tome je sada kraj. Ovo je prvi pravi odmak od 1990-ih."

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo