Novi rekord / Na Antarktici izmjerena najviša temperatura: Znanstvenici strahuju od dizanja razine mora

Image
Foto: Shutterstock

Vjeruju da globalno zatopljenje izaziva otapanje toliko leda da je golema ledena ploča na putu da se raspadne

7.2.2020.
17:32
Shutterstock
VOYO logo

Istraživačka postaja na Antarktici izmjerila je najvišu temperaturu u povijesti mjerenja na tom kontinentu, a globalno zatopljenje izaziva sve veću bojazan od otapanja leda na Južnome polu.

Baza Esperanza na sjevernom dijelu Antarktike izmjerila je 18,3 Celzijeva stupnja, najvišu temperaturu u povijesti u tom dijelu svijeta, objavila je u petak Svjetska meteorološka organizacija (WMO).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo nije vrijednost koju bismo inače povezali s Antarktikom, čak ni ljeti. Njome je srušen rekord od 17,5 stupnjeva iz 2015.", rekla je glasnogovornica WHO-a Clare Nullis u Ženevi.

"Antarktika je jedan od dijelova planeta koji se najbrže zagrijava. Puno slušamo o Arktiku, ali ovaj dio Antarktike  zagrijava se jako brzo", upozorila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

Znanstvenici vjeruju da globalno zatopljenje izaziva otapanje toliko leda na Južnom polu da je golema ledena ploča na putu da se raspadne. To bi kroz stoljeća moglo dovesti do dizanja globalne razine mora za najmanje tri metra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Količina leda koja se godišnje gubi iz antarktičke ledene ploče povećala se šest puta od 1979. do 2017.", istaknula je Nullis i dodala da fotografije pokazuju pukotine u ledenjacima na kontinentu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo