Pozitivni pomaci / Na Islandu mladi više ne piju i ne puše! 'Roditeljska patrola i policijski sat' učinili svoje

Image
Foto: shutterstock

Usredotočeni na lokalnu zajednicu, promoviranje više glazbenih i sportskih mogućnosti za studente, ova je otočna država praktički iskorijenila tinejdžersku kulturu ispijanja alkoloha

1.8.2019.
16:54
shutterstock
VOYO logo

U deset sati navečer u Islandskom Rejkjaviku umjesto tinejdžera, u pohod kreće "Roditeljska patrola". Stižu na omiljeno igaralište u predgrađu grada a tinejdžeri provjeravaju koliko je sati na svojim mobiltelima jer se približava "policijski sat".

Ova roditeljska šetnja samo je jedan od mnogo uspješnih koraka u borbi protiv konzumiranja alkohola kod maloljetnika, piše Associated Press. Usredotočeni na lokalnu zajednicu, promoviranje više glazbenih i sportskih mogućnosti za studente, ova je otočna država praktički iskorijenila tinejdžersku kulturu ispijanja alkoloha i pušenja cigareta. Islandski tinejdžeri danas imaju jednu od najnižih stopa zloupotrebe opojnih droga u Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Ključ uspjeha je stvaranje zdravih zajednica i samim time, dobivanje zdravih pojedinaca“, kaže Inga Dora Sigfusdottir, profesorica sociologije koja je pokrenula program „Mladi Islanda“, koji je sada nazvan „Mladi planeta.“ Govori da je tajna u tome da mladi ljudi budu zaposleni, a roditelji angažirani, ali bez pretjeranog razgovora o drogama i alkoholu.

Nikad bolja statistika

U 1999. godini ankete su pokazale da je 56 posto islandskih 16-godišnjaka popilo alkohol, a otrpilike isto je toliko ljudi pokušalo pušiti. Godinama kasnije Island ima najniže stope pijenja i pušenja između 35 država izmjerene u Europskom istraživanju škola o alkoholu i drugim drogama 2015. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prosjeku 80 posto 16-godišnjaka u Europi barem je jednom konzumiralo alkohol, u usporedbi s njih 35 na Islandu, a pohvalno je da se i njih 30 posto potpuno suzdržalo od konzumaicje alkohola. Za usporedbu, Danska, druga po redu nordijska zemlja, ima najveću stopu  pijenja među mladima uz Grčku.

Lokalne zajdnice, poput Rejkjavika uložile su u sportske dvorane, glazbene škole i omladinske centre. Kako bi programi postali široko dostupni, roditeljima se nudi vaučer u iznosu od 500 dolara za sportske ili glazbene programe za njihovu djecu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skupina roditelja koja patrolira, šeta praznim parkiralištima i prolazi poznatim tinejdžerskim okupljalištima.

Po zakonu koji je uveden kada se islandska policija rutinski bavila uličnim okupljanjima koja uključuju alkohol - djeca mlađa od 12 godina ne smiju biti vani nakon 20 sati bez roditelja. Oni od 13 do 16 godina, smjeli su biti do 22 sata, a tijekom ljeta kada nema škole, "rok" se produljivao za dva sata.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Djeci ljubazno kažemo da su vani prekasno, a oni onda odlaze kući", kaže Heidar Atlason, veteran patrole.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo