ZABRINJAVAJUĆE / Najbogatije zemlje svijeta u trenucima golemih potreba smanjile izdvajanja za humanitarnu pomoć

Image
Foto: AP Images

'Moramo vrlo pomno pratiti stajalište triju velikih donatora i uvjeriti se da to nije početak daljnjeg trenda'

30.9.2019.
12:27
AP Images
VOYO logo

Bogate zemlje poput SAD-a, Njemačke i Velike Britanije izdvojile su prošle godine manje novca za pomoć u humanitarnim krizama unatoč tome što je UN upozoravao na goleme potrebe, objavljeno je u izvješću.

SAD kao najveći donator humanitarne pomoći smanjio je prošle godine svoja izdvajanja za 6 posto u odnosu na godinu prije, a Njemačka i Velika Britanija potrošile su 11 posto manje nego u 2017., objavljeno je u godišnjem izvješću Globalna humanitarna pomoć. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To se dogodilo unatoč pozivima UN-a koji kaže da je potrebno rekordnih 28,3 milijardi dolara pomoći za više od 200 milijuna ljudi. Najviše potrebitih bilo je u zemljama pogođenima ratom, Jemenu i Siriji. 

"Moramo vrlo pomno pratiti stajalište triju velikih donatora i uvjeriti se da to nije početak daljnjeg trenda", rekao je Dan Coppard iz Development Initiatives, neovisne međunarodne razvojne organizacija koja je izradila izvješće o resursima potrebnim u humanitarnim krizama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, ukupan iznos globalne humanitarne pomoći blago je porastao prošle godine jer su Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija povećali svoja izdvajanja, osobito za obnovu Jemena, rekao je Coppard. 

Veliki broj svjetskih kriza traje već godinama zbog čega postoji potreba za većim resursima na duži period, upozorava se u izvješću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo