SASTANAK G7 / Najmoćniji ljudi svijeta razgovarali o klimatskim promjenama: Hoćemo li uspjeti zaustaviti globalno zatopljenje?

Posljednjeg dan summita G7 u Cornwallu predsjednici država i vlada usredotočili su se na ono što prosvjednici od njih danima traže - klimatske promjene

13.6.2021.
21:00
VOYO logo

Posljednjeg dan summita G7 u Cornwallu predsjednici država i vlada usredotočili su se na ono što prosvjednici od njih danima traže - klimatske promjene. Sedam svjetskih vodećih ekonomskih sila dogovorilo se o ambicioznim planovima, o kojima će se u studenom razgovarati i na UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama u Glasgowu.

Zadnjeg dana summita na dnevnom redu su oceani i klima. Cilj je do 2050. postići nultu stopu emisije ugljika, no mnogi ekolozi već sada smatraju da je prekasno za to.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moramo imati veće obveze u vezi s financiranjem klime, postupnim ukidanjem ugljena, vozilima svih vrsta s niskim udjelom ugljika, uključujući  električna vozila i preuzimanjem obveza zaštite prirode i biološke raznolikosti", kazao je britanski premijer Boris Johnson

Zaustaviti globalno zatopljenje

Sedmorka se obvezala koordinirati zadatke postavljene još u Pariškom klimatskom sporazumu - zaustaviti globalno zatopljenje na jedan i pol stupanj iznad predindustrijske razine, a sada je već na 1,2 stupnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Drago mi je da se i Sjedinjene Države sada također obvezuju na Pariški sporazum. To nam olakšava rad u ovoj grupi G7. A to je možda i simbolična poruka ovog sastanka u Cornwallu, da možemo reći: 'Želimo djelovati, želimo djelovati za bolji svijet'", kazala je njemačka kancelarka Angela Merkel

Jesmo li 2021. stigli do točke destabilizacije cijelog planeta - zapitao se s njihovih ekrana sir David Attenborough - lice koje i najmoćniji državnici poznaju iz dokumentaraca o prirodi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za iznenađenje je bio zadužen Biden

Sedmorka se obvezala da će ograničiti državne subvencije za fosilne izvore energije poput ugljena. Za postupno ukidanje ugljena SAD, Njemačka, Velika Britanija i Kanada dat će zemljama u razvoju - 2 milijarde dolara, a svi zajedno tim zemljama planiraju slati i po 100 milijardi dolara godišnje za pomoć lokalnim klimatskim inicijativama.

Za iznenađenja je u Cornwallu bio zadužen američki predsjednik Joe Biden. Prvo je svom britanskom kolegi poklonio personalizirani bicikl, a onda je iznenadio i lokalne vjernike - pojavivši se sa suprugom na nedjeljnoj misi. Radni vikend za sve je završio roštiljem na pješčanoj plaži.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A na plažama diljem Cornwalla, ali daleko od moćnika još uvijek su bili i prosvjednici koji su se pobrinuli da im njihove poruke budu dovoljno jasne i glasne.

"Kako umire more, umiremo i mi", pisalo je na brodu prosvjednika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo